Georgia viinimatka | Lähialuematkat

Viinimatka Georgiaan 25.9. - 1.10.2017

Signagin kaupunki Alazanin laaksossa

Lähde Georgiaan viinihenkiselle löytöretkelle. Maalla on 8000 vuotta vanhat perinteet viininviljelyssä ja tänä päivänä sen viinit kasvattavat suosiotaan maailmalla nopeammin kuin minkään muun viinimaan. Viiniasiantuntija Petteri Harjulan johdolla pääset tutustumaan Georgian viini- ja ruokakulttuuriin sekä maan johtaviin viinituottajiin – ja yhteen brandyn valmistajaankin – aivan uudella tavalla. Vierailemme mm. yli tuhat vuotta viiniä tuottaneessa Alaverdin luostarissa, artesaaniviineillään kulttimaineeseen nousseella Pheasant’s Tearsilla sekä Schuchmannin tilalla, joka on tehnyt georgialaisia viinejä uudestaan tunnetuksi Euroopassa. Olet sitten kokenut viininharrastaja – tai jopa ammattilainen - tai vain hyvän ruoan ja juoman ystävä, tulet saamaan matkalta unohtumattomia elämyksiä. Jäljellä vielä 2 paikkaa. Ehdit vielä mukaan!

Viinimatka Georgiaan 25.9. - 1.10.2017

Matkapaketin hintaan 1675 €/hlö sisältyy

 • UIA:n lennot turistiluokassa Helsinki - Tbilisi - Helsinki Kiovan kautta
 • 6 yötä jaetussa kahden hengen huoneessa 3*** tasoisissa hotelleissa Signagissa, Kvarelissa, Kisiskhevissa ja Tbilisissa
 • Hotellin aamiaiset
 • 4 lounasta, 5 illallista
 • Viini- ja brandypruuvit ohjelman mukaan
 • Ohjelman mukaiset opastetut retket ja vierailut kohteissa
 • Asiantuntijaopas Petteri Harjulan asiantuntijapalvelut
 • Paikallisen englantia puhuvan oppaan palvelut
 • Lähialuematkojen matkanjohtajan palvelut
 • Ohjelman mukaiset kuljetukset
 • Pullollinen raikasta vettä jokaisena retkipäivänä

Lisäpalvelut

 • Lisä majoituksesta 1-hh:ssa 228 €/hlö
 • Alkoholijuomat aterioilla (tilataan ja maksetaan ruokailun yhteydessä)
 • Tippi paikalliselle oppaalle ja kuljettajalle

Matka on myynnissä niin kauan kuin lähdöllä riittää paikkoja tai viimeistään 20.8.2017 asti.

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Lähialuematkat. Matkaan sovelletaan Lähialuematkojen erityisehtoja seuramatkoille. Erityisehdoista poiketen tämän matkan ennakkomaksu on 150 €. Ennakkomaksu maksetaan matkavarauksen yhteydessä. Tutustu matkaehtoihin Huomaathan, että Georgiaan ei tarvita viisumia.

Varaukset verkkokaupassa ilman palvelumaksua. Varausta varten tarvitset nimi-, syntymäaika- ja passitiedot. Asiakaspalvelussa varatuista matkoista palvelumaksu 18 €/varaus. Palvelemme sp. matkat@lahialuematkat.fi, p. 09 6689 5730 ja toimistoissamme Helsingin päärautatieasemalla ma - pe klo 10 - 18 ja Vuorimiehenkatu 3, ma - pe klo 9 - 17.

Matkaohjelma

Maanantai 25.9.

Viininasiantuntija Petteri Harjulan ja Lähialuematkojen matkanjohtajan tapaaminen Helsinki - Vantaan lentokentällä R-kioskin edessä terminaali 2. Tapaamisaika täsmennetään myöhemmin.

Ukrainan International Air (UIA) lennot Helsingistä Kiovan kautta Tbilisiin:
Helsinki - Kiova 16.10 - 18.15
Kiova - Tbilisi 20.10 - 23.55

Lentokentällä Tbilisissä meitä on vastassa englantia puhuva paikallinen opas. Kuljetus Tbilisin keskustaan, jossa majoitumme hotelli Kopala Blue (3***). Matkamme kaksi ensimmäistä yötä vietämme Tbilisissä. 

Tiistai 26.9. Tbilisi - Chardakhi - Mukhrani - Tbilisi (95 km)

Aamiaisen jälkeen tutustumme Georgian pääkaupunkiin opastetulla kaupunkikiertoajelulla.

Tbilisin pittoreski vanha kaupunginosa levittäytyy Narikalan linnoituksen juurelle. UNESCO:n maailmanperintökohteeksi nimetylle vanhalle kaupungille tunnusomaista ovat viehättävät kapeat kadut, rakennusten kauniit julkisivut ja maalaukselliset kaupunkinäkymät. Merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Metekhin kirkko, synagooga, Sionin katederaali, Rauhan silta, Anchiskhatin kirkko ja vanhat, edelleen toiminnassa olevat rikkikylpylät.

Kaupunkikierroksen jälkeen vierailemme Sarajishvilin brandytehtaalla, jonka Davit Sarajishvili perusti 1884. Sarajishvili tunsi ranskalaisen Camus’n konjakkiperheen ja palkkasi ranskalaisen konjakkispesialistin omaa tuotantoaan käynnistämään sekä tuotatti Ranskasta tynnyreitä brandynsa kypsyttämiseen. 1900-luvun alussa Sarajisvilin brandy keräsi mitaleita kansainvälisiltä messuilta ja sitä myytiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa asti. Vuonna 1913 Sarajishvilista tuli tsaarin hovihankkija. Vallankumouksen jälkeen tehdas sosialisoitiin eikä tuotteita enää viety ulkomaille. Laadukas tuotanto kuitenkin jatkui. Tarinan mukaan Stalin tarjosi Jaltan konferenssissa Churchillille Sarajishvilin tuottamaa Eniseli-brandya, jota tämä piti ranskalaista konjakkia parempana. Vuonna 1994 tehdas siirtyi jälleen yksityisomistukseen ja sai samalla takaisin vanhan nimensä, jonka se oli neuvostoaikana menettänyt. Tutustumme tehtaaseen opastetulla kierroksella ja maistelemme sen tuottamia brandyja.

Brandytehtaan vierailun jälkeen lounastamme georgialaisittain Iagon perheen luona Chardakhin kylässä. Lounaan jälkeen matkamme jatkuu Mukhranin viinitilalle, jossa teemme opastetun kierroksen ja maistelemme tilan viinejä. 

Illaksi palaamme Tbilisiin. Illallisen nautimme GVino bar -ravintolassa, joka on yksi Tbilisin parhaimmista ravintoloista. Matka hotellista ravintolaan ja takaisin taittuu kävellen.  

Keskiviikko 27.9. Tbilisi - Signagi - Tibaani - Kvareli (200 km)

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Signagia ja vierailemme Pheasant´s Tearsin viinitilalla. Päivän aikana tutustumme lisäksi yksityiseen mattokokoelmaan ja viinikellariin. 

Signagin viehättävä pikkukaupunki sijaitsee kukkulalla Alazanin laakson yläpuolella. Kaupungin päänähtävyys on 1700-luvulla kaupungin turvaksi rakennettu muuri. Signagin keskusta on restauroitu paraatikuntoon Mihail Saakasvilin presidenttikaudella 2000-luvulla.

Viinitila Pheasant’s Tears perustettiin 10 vuotta sitten amerikkalaissyntyisen, 90-luvulla Georgiaan muuttaneen maalarin John H. Wurdemanin ja paikallisen viinintekijän Gela Patalishvilin yhteistyönä. Patalishvilit ovat viljelleet ja tuottaneet viiniä jo kahdeksassa sukupolvessa. Muutamaa vuotta myöhemmin Pheasant’s Tearsin tiimiin liittyivät ruotsalaiset Erik Andermo, Jakob Mörndal ja Henrik Callerstrand. Pheasant’s Tears tuottaa kaikki viininsä perinteisellä kvevri-menetelmällä. Tila on ollut merkittävässä roolissa tekemässä uutta, mutta vahvasti perinteisiin nojaavaa, georgialaista viinituotantoa tunnetuksi Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Pheasant’s Tearsin tilan päärakennus on Signagissa. Keskeiset viinitarhat ja kellari, jossa viinit valmistetaan, sijaitsevat Tibaanissa n. 20 km päässä Signagista. Vierailemme tilan oppaan kanssa molemmissa paikoissa ja maistelemme viienjä sekä nautimme lounaan. 

Pheasant’s Tearsin tilalta lähdemme kohti Kvarelia, jossa tutustumme Khareban viinitunneliin ja näköalatorniin. Kaikkiaan kahdeksan kilometriä pitkä neuvostoaikana kallioon louhittu tunneli on Georgian suurin ”viinikellari”.  Vierailemme kuitenkin vain osassa tunnelia. Tunnelista nousemme näköalatorniin, josta avautuu upea näkymä viinitarhoille.

Jatkamme matkaa Kvarelin keskustaan, jossa majoitumme hotelli Chateau Kvareliin. Lepotauon jälkeen nautimme perinteisen georgialaisen illallisen ravintola Wineyardissa hotellin lähellä.

Torstai 28.9. Kvareli - Napareuli - Kisiskhevi (70 km)

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan kohti Twins Cellaria. Kaksosten kellari on Gamtkitsulashvilin kaksoisveljesten, Gian ja Gelan, 1990-luvulla Napareuliin perustama viinitilaa.

Matkan varrella pysähdymme Gremin linnoitukselle, jossa on hyvä tilaisuus ottaa valokuvia.

Napareulissa vierailemme Twins Cellarin viini- ja kvevri-museossa sekä tutustumme tilan viinikellariin ja viinintuotantoon. Pääsemme myös testaamaan taitojamme viininkorjuussa. Lounas nautitaan tilan omassa ravintolassa.

Illaksi ajamme Schuchmannin viinitilalle Kisiskheviin, jonka yhteydessä olevaan hotelliin majoitumme. Schuchmannin viinitilan perusti 2008 saksalainen teollisuusmies ja viininharrastaja Burkhard Schuchmann ihastuttuaan Georgiaan ja sen viineihin. Sekä Schuchmann että hänen viinitekijänsä Giorgi Dakishivili kiinnittävät erityistä huomoita siihen, että viineihin käytettävät lajikkeet kasvavat juuri niille parhaiten sopivassa maaperässä ja mikroilmastossa. Tila valmistaa viinejä sekä eurooppalaisella että perinteisellä kvevri-metodilla. Schuchmannin viinien lisäksi Giorgi Dakishvili tuottaa yhdessä poikansa Temurin ja pojanpoikansa Davitin kanssa viiniä myös perheen omalla Dakishvili Vineyardsilla.

Lepohetken jälkeen tutustumme Schuchmannin viinitilaan ja pääsemme maistamaan sekä Schuchmannin että Dakishvilin viinejä.

Päivän lopuksi nautimme yhteisen illallisen tilan ravintolassa.

Perjantai 29.9. Kisiskhevi - Telavi - Alaverdi - Tbilisi (150 km)

Aamiaisen jälkeen ajamme Telaviin, joka on Kakhetin alueen hallinnollinen keskus. Vierailemme kaupungin torilla, jossa on valtavat määrät tuoreita yrttejä, pähkinöitä, perinteisiä churchela-makeisia, hedelmiä ja mausteita. Mausteista ja rypälemehusta valmistettuja makeisia kannattaa hankkia tuliaiseksi. Paikalliset torikauppiaat ovat ystävällisiä ja antavat mielellään ottaa valokuvia. Torivierailun jälkeen teemme pienen kävelykierroksen kaupungilla.

Matka jatkuu Jakelin perheen viinitilalle, jonka veljekset Zaza ja Malkhaz perustivat 2000-luvun alussa. Jakelit tunnetaan georgialaisen luomuviinituotannon pioneereina ja heidän viininsä ovat keränneet arvostusta kansainvälisissä viinijulkaisuissa. Tutustumme Jakelin viinitarhaan ja maistelemme tilan viinejä.

Lounaan jälkeen vierailemme 500-luvulla perustetussa Alaverdin luostarissa ja otamme tuntumaa luostarissa valmistettaviin viineihin.

Alaverdin munkit ottivat 1000-luvulta peräisin olevan vanhan viinikellarin uudelleen käyttöön vuonna 2006 ja ryhtyivät valmistamaan kvevri-viinejä ”Since 1011”-nimellä, joka viittaa kellarin rakentamisvuoteen. Arkeologit ovat löytäneet luostarin pihasta merkkejä vieläkin vanhemmasta viinikellarista. Luostarin Rkatsiteli-rypäleestä tehty valkoviini vuodelta 2013 voitti vuonna 2015 hopeamitalin omassa sarjassaan Decanter World Wine Awards –kilpailussa, joka on yksi maailman arvostetuimmista viinikilpailuista.

Luostarivierailun jälkeen palaamme Gomborin solan kautta takaisin Tbilisiin ja majoitumme  Kopala Blue -hotelliin.

Illallisen nautimme ravintola Leipätalossa, jossa näemme samalla miten georgialaista leipää perinteisesti valmistetaan. 

Lauantai 30.9. Tbilisi

Aamiainen hotellissa. Päivä on vapaa-aikaa.

18.00 Läksiäisillallisen nautimme ravintola Kopalassa.

Sunnuntai 1.10.

Huoneiden luovutus ja lähtö hotellista klo 3.45 kohti lentokenttää.

Tbilisi - Kiova 6.15 - 8.20
Kiova - Helsinki 9.25 - 11.30

 

Hyvä tietää:

Georgiassa aika on +1 Suomen aikaan. 
Maan valuutta on lari. Lareja ei vaihdeta Suomessa. Rahaa voi vaihtaa Tbilisissä lentokentällä tai pankissa. Paikallinen oppaamme opastaa.     
Tapana on kerätä paikalliselle oppaalle ja bussikuskille tippiä matkan päätteeksi. Oppaalle suosittelemme 3 €/pvä/matkustaja ja kuskille n. 1,5 €/pvä/matkustaja. Rahat (lareissa tai eurot seteleinä) voi antaa matkanjohtajalle, joka antaa ne matkan päätteeksi oppaalle ja kuskille.                                                                                                                 

Hotelleista

Majoitumme viihtyisissä 3*** hotelleissa. Signagissa hotellimme on Brigitte, Kvarelissa Chateau Kvareli, Tbilisissä Kopala Rikhe (tai vastaava) ja Kisiskhevissä viinitila Schuchmanin oma hotelli. Paikallinen arkkitehtuuri, luonnonmateriaalit ja ystävällinen henkilökunta sekä hyvä ruoka luonnehtivat majapaikkojamme hyvin. Pääset nauttimaan terassitunnelmasta ja esim. Brigitessa pulahtamaan uima-altaaseen ja tutustumaan etnografiseen näyttelyyn.

Georgialaiset viinit

Georgialaista valkoviiniä.
Georgiaa pidetään viininvalmistuksen alkuperämaana. Vanhimmat arkeologiset viinituotantoon liittyvät löydöt ovat 8000 vuoden ikäisiä. Perinteisen georgialaisen viininvalmistustekniikan, kvevri-menetelmän, juuret ulottuvat ainakin 6000 vuoden taakse. Mainintoja georgialaisista viineistä löytyy Homeroksen teoksista ja viini on vahvasti esillä maan omissa vanhoissa runoissa ja lauluissa sekä muussa kulttuurissa. Georgiasta on löydetty 500 eri rypälelajiketta, mutta vain parilla kymmenellä on kaupallista merkitystä. Merkittävin georgialainen tumma rypälelajike on Saperavi, joka on joko ainoa lajike tai merkittävin lajike kaikissa maan huippupunaviineissä. Muita tummia lajikkeita ovat esimerkiksi Aleksandrouli ja Mujuretuli. Niistä valmistetaan Khvanchkaraa, joka oli tiettävästi yksi maailman tunnetuimman georgialaisen, Josef Stalinin, lempiviineistä. Vaaleista lajikkeista merkittävimpiä ovat Rkatsiteli, Mtsvane ja Tsolikouri. Georgiassa on viisi viinialuetta. Näistä merkittävin on itäisessä Georgiassa sijaitseva Kakheti, jossa tuotetaan 70 % maan viineistä. Viinimatkamme aikana vierailemme lukuisilla eri viinitiloilla, joista monet ovat perheomisteisia ja osa tuottaa viiniä vain muutamia tuhansia pulloja vuodessa. Osa tuottaa viiniä vain kvevri-menetelmällä, osa myös modernilla tavalla. Kartlin alueella sijaitsevaa Mukhrania lukuun ottamatta vierailtavat tilat sijaitsevat Kakhetin viinialueella.

Kvevri-menetelmä

Georgialainen viinikellari - viini kypsyy maanalaisissa kvevreissä.
UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön kohteisiin kuuluvassa Kvevri-menetelmässä viinikäyminen tapahtuu maahan upotetuissa saviastioissa. Kvevreissä tuotettu viini poikkeaa modernilla tavalla tuotetusta viinistä merkittävästi aromien ja makujen sekä valkoviinien osalta ja jopa värin suhteen. Osa kvevreissä tuotetuista valkoviineistä on väriltään niin tummia, että niitä kutsutaan toisinaan oransseiksi viineiksi. Vahvempi värisävy tulee rypäleiden kuorista, jotka kvevri-menetelmässä ovat käymisastiassa käymisen aikana, toisin kuin modernissa valkoviinintuotannossa. Monet modernit luomu- ja biodynaamisten viinien tuottajat ympäri maailmaa ovat omissa tuotantoprosesseissaan ottaneet mallia kvevri-menetelmästä.

Petteri Harjula

Viiniasiantuntija Petteri Harjula on opastanut suomalaisia viinien ja muidenkin jalojen juomien kiehtovaan maailmaan lähes 20 vuotta. Vuosina 2005 ja 2006 Harjula voitti Aamulehden järjestämät valtakunnalliset Vuoden Viininenä –sokkomaistelukisat. Hän järjestää tasting-tilaisuuksia eri puolilla Suomea omistamansa Tasting Company Oy:n kautta sekä kirjoittaa viinistä ja muista juomista freelancerina. Harjula on suorittanut Wine & Spirit Education Trustin Diploma-koulutusohjelman ja on juuri aloittanut Master of Wine –opinnot.