SVS matka Kazaniin Tatarstaniin kesä 2020 | Lähialuematkat

Lumoava Kazan

 • Kazan Kremlin Tatarstan Venäjä Lähialuematkat
  Kul Sharif moskeija Kazan Tatarstan Venäjä Lähialuematkat
  Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa on noin 1,2 milj. asukasta Lähialuematkat
  Kazanin vanha tataarikortteli Lähialuematkat
  Tatarstanilainen keittiö Lähialuematkat

Lähde kanssamme kuvankauniiseen Kazaniin. Tatarstanin pääkaupungissa kristinusko ja islam ovat eläneet sovussa rinnakkain jo vuosisatojen ajan. Kaupunkikuvaa värittävät niin muinaiset kirkot kuin kauniit moskeijat. Näky on kuin Tuhannen ja yhden yön taruista: iltavalaistuksessa voi kuvitella Alladinin lentelevän palatsien yllä taikamatollaan. Matkalla tutustumme Kazanin kremliin, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, keskustan historialliseen tataarikortteliin ja Tatarstanin kansallismuseoon. Risteilemme Volgalla, nautimme tataarien kansallisherkuista ja pääsemme kokeilemaan niiden valmistamistakin. Teemme päiväretken ikivanhaan Jelabugaan, jossa hyppäämme suoraan markkinahumuun, vierailemme arvostetun maisemataiteilijan Ivan Šiškinin museossa ja tutustumme runoilijan Marina Tsvetajevan aukioon, jolla näemme mm. Tsvetajevan patsaan, Kirjallisuusmuseon, Hopeakauden kirjaston ja Muistojen talon.

 

Lumoava Kazan

Matkapaketin hintaan 1 175 € sisältyy

 • Junamatkat 2.lk Helsinki-Pietari-Helsinki (Allegro), Pietari-Kazan-Pietari (yöjuna)
 • Majoitukset: 2 yötä junassa 4 h hytti, 4 yötä hotelli Courtyard by Marriott Kazan Kremlin **** 2 hh
 • Ateriat matkaohjelman mukaisesti: puolihoito sekä teeseremonia, vodkatasting
 • Volgan risteily, tataarishow, tataariruokakurssi ja opastetut retket matkaohjelman mukaan
 • Suomi-Venäjä-Seuran matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan

Lisäpalvelut

 • Majoitus 1 hengen huoneessa hotelli Marriotissa**** 175 €
 • Junamatkat Pietari-Kazan-Pietari 2 hengen hytissä 189 €/hlö
 • Venäjän kertaviisumi 80 €
 • Viisumin ja passin lähetys matkan varaajan kotiosoitteeeseen 12,50 €

Matka tehdään yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran kanssa ja matkanjohtajana toimii seuran kulttuurisihteeri Merja Jokela. Varaa matka kätevästi verkkokaupassa tai asiakaspalvelussamme matkat@lahialuematkat.fi ja 09 6689 5730. Suomi-Venäjä-Seuran jäsenenä saat matkapaketista 50 € alennuksen. 

Passin pitää olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Varaa viisumin hankkimiseen kaksi viikkoa aikaa - Lähialuematkat huolehtii järjestelyistä.  Viisumikäsittelyyn tarvitsemme toimistoomme seuraavat asiakirjat: passi, valokuva, täytetty viisumianomuslomake sekä todistus matkavakuutuksesta. Lisätietoa täältä. Kun teet varauksen verkkokaupassa, tarvitset seurueesi kaikkien matkustajien nimi-, syntymäaika- ja passitiedot. Oy Russian Tours Ltd. Lähialuematkat on matkan vastuullinen matkanjärjestäjä. Matkaan sovelletaan Yleisiä matkapakettiehtoja ja Lähialuematkojen erityisehtoja seuramatkoille. Tutustu matkaehtoihin

Matkaohjelma

Tiistai

7.17 Lähdemme Allegrolla kohti Pietaria. Junaan voi nousta Helsingin päärautatieaseman lisäksi Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa.

15.31 Pietarista matka jatkuu junalla Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin. 

Keskiviikko

13.58 Juna saapuu Kazaniin.

Majoitumme hotelli Marriotiin****. Omakustanteinen lounas. 

Iltapäivällä lähdemme Kazanin kiertoajelulle, jonka aikana  tutustumme mm. Kazanin historiaan aina antiikin ajoista lähtien. Kazanin tunnetuin nähtävyys Kreml liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000. Kremlin lisäksi tutustumme Kazanin hääpalatsiin.

Vapaa-aikaa. 

Tervetuloillallinen ravintola Vanhassa Buharassa

Torstai

Aamiaisen jälkeen tutustumme 1,5 h opastetulla kävelykierroksella Kazanin vanhaan tataarikortteliin. (Staro-Tatatrskaja sloboda). 

Tutustumme tataarikeittiön saloihin valmistamalla itse paikallisen ruokalajin 1 tunnin kestävällä kurssilla ravintola Tatar Inn:ssa. 

Vierailemme Arysh Mae-kaupassa, jossa tutustumme perinteisiin tataarialkoholijuomiin ja juomahistoriaan. Vierailuun sisältyy votkatasting. Kaupan interiööri muistuttaa perinteistä kaanin asumusta. 

18.00 - 19.20 Illallinen, jonka aikana meitä viihdyttää Tataarishow. Illallisen jälkeen paluu hotelliin. Ilta on vapaa-aikaa. 

Perjantai

Aamiaisen jälkeen tutustumme Tatarstanin kansallismuseoon, jossa meillä on 1 h opastettu kierros.  

Kansallismuseo sijaitsee Tatarstanin museokeskuksessa, joka on yksi Volgan alueen suurimmista historian ja kulttuurin museoista ja lajissaan se on tasavallan vanhin. Näyttelyn pohjana on vuonna 1890 pidetyn tieteellisteollisen näyttelyn aineistoa sekä esineitä Andrei Lihatšovin yksityiskokoelmasta. Andrei Lihatšov on Tatarstanissa tunnettu arkeologi, historioitsija ja keräilijä. Entisen kauppagallerian rakennuksessa sijaitsevan museon kokoelmissa on paljon arkeologista aineistoa ja ainutlaatuisia etnografisia esineitä. Täällä on myös arvokkaat raha-, käsikirjoitus- ja vanhojen kirjojen kokoelmat sekä arkisto, jossa säilytetään tataarikulttuurin vaikuttajien yksityisarkistoista kerättyä materiaalia.

Iltapäivällä lähdemme Volgan risteilylle. Neljä tuntia kestävän risteilyn aikana nautimme teeseremoniasta. 

Yhteisen illallisen nautimme hotellissa. 

Lauantai

Aamiaisen jälkeen lähdemme historialliseen Jelabugaan kokopäivän retkelle.

Tuhatvuotinen Jelabuga on Tatarstanin vanhimpia asuttuja alueita. Vierailemme perinteisillä Spasskin markkinoilla, jonka historia alkaa jo 1700-luvulta. Lähikylien asukkailla oli tapana kokoontua Jelabugaan vuotuisille markkinoille.  Nykyisin markkinoilta voi ostaa esimerkiksi käsitöitä, vaatteita ja koruja sekä nauttia musiikki- ja muista viihde-esityksistä. 

Monet tunnetut taiteilijat ovat Jelabugasta kotoisin. ltapäivällä vierailemme niistä ensimmäisen, metsäaiheistaan tunnetun taidemaalari Ivan Šiškinin kotimuseossa. 

Šiškinin kotimusen jälkeen siirrymme Marina Tsvetajevan aukiolle, jossa näemme mm. Tsvetajevan patsaan, Kirjallisuusmuseon, Hopeakauden kirjaston ja Muistojen talon.  Aukio omistettiin Marina Tsvetajevalle hänen 110 juhlavuotenaan. 

Päivän päätteeksi istumme illallisen jääreen Milano-ravintolaan ja muistelemme päivän tapahtumia. 

Sunnuntai

Aamiaisen jälkeen lähdemme rautatieasemalle. Juna Kazanista Pietariin. 

Maanantai

Saavumme Pietariin, jossa siirtyminen Suomen asemalle.
Klo 15.30 lähtö Allegrolla kohti Suomea.
Matka päättyy Helsinkiin klo 19.00.

Taidemaalari Ivan Šiškin

Taidemaalari Ivan Shishkin Jelabuga Tatarstan Lähialuematkat
Venäläinen taidemaalari ja maalaustaiteiden professori Ivan Ivanovitš Šiškin syntyi 25.1.1832 Jelabugassa ja kuoli 20.3. 1898 Pietarissa. Hän tuli tunnetuksi erityisesti mestarillisena puiden ja aarniometsien kuvaajana. Šiškinillä oli läheiset suhteet Venäjän maalaustaidetta uudistaneeseen vaeltajien eli peredvižnikkien koulukuntaan. Šiškin opiskeli maalaustaidetta aluksi Moskovan maalaustaiteen opistossa ja jatkoi sitten opintojaan Pietarin taideakatemiassa. Hän opiskeli myös Saksassa ja Sveitsissä. Vuonna 1873 hänet nimitettiin Pietarin taideakatemian professoriksi. Šiškin teki elämänsä aikana satoja maisemamaalauksia ja tuhansia piirustuksia. Hän vietti paljon aikaa luonnossa tekemällä paikan päällä luonnoksia puista, oksista, lehdistä ja ruohosta. Kauppias ja taiteenkerääjä Paval Tretjakov osti ison osan Šiškinin töistä, joita on nähtävillä Tretjakovin galleriassa Moskovassa ja Venäläisen taiteen museossa Pietarissa. Šiškin kuoli maalaustelineensä ääreen.

Tatarstanilainen keittiö

Perinteisen tataarikeittiön ruokia ovat mm. kolmionmuotoiset lihalla tai perunalla täytetyt etshpotshmakit ja perunamuusilla tai hirssipuurolla täytetty kystybyi-leipä. Jälkiruokana nautitaan makeita tshak-tshak- ja talkysh kaleve -hunajajälkiruokia. Myös nykykeittiö hyödyntää paikallisia metsämarjoja, sieniä, kotijuustoa, katyk-kermaa, hunajaa, kalaa ja lintuja. Savustettu hanhen- ja hevosenliha ovat paikallisia erikoisuuksia. Perinteinen juoma on musta tee, joka maustetaan usein mäkikuismalla, timjamilla tai organolla. Teen kanssa tarjoillaan pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja pastila-leivonnaisia.

Tutustu Suomi-Venäjä-Seuraan!

Suomi-Venäjä-Seuran logo
Suomi-Venäjä-Seura (SVS) tarjoaa tietoa ja mahdollisuuksia tutustua Venäjän monimuotoiseen kulttuuriin, arkeen, yhteiskuntaan, kieleen ja suomalais-ugrilaisiin kansoihin. SVS kannustaa venäjän kielen opiskeluun sekä tarjoaa mahdollisuuksia harjoittaa kielitaitoa. SVS:n matkoilla pääset tutustumaan Venäjään ja venäläiseen kulttuuriin syvemmin. Suomi-Venäjä-Seura on kaikille avoin, poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö. Voit osallistua seuran toimintaan ja tapahtumiin eri puolilla Suomea. Jäsenenä tuet seuran toimintaa ja pääset hyödyntämään jäsenedut. Jäsenmaksu on 20 €/vuosi, alle 25-v 10 €/ensimmäinen vuosi. Lisätiedot www.suomivenajaseura.fi ! Tervetuloa!

Historiallinen Jelabuga

Kama-joen varrella sijaitseva muinainen Jelabuga on Tatarstanin vanhimpia asuttuja alueita. Tämä kauniiden maisemien ympäröimä kaupunki on täynnä kirkkoja, kauppiaiden kartanoita sekä muinaiskivikaupungin jäännöksiä. Lähikylien asukkailla on ollut tapana kokoontua markkinoille Jelabugaan jo 1700-luvulta lähtien. Nykyisin markkinoilta voi ostaa mm. käsitöitä, vaatteita ja koruja sekä nauttia musiikki- ja viihde-esityksistä. Jelabugassa sijaitsee taidemaalari Ivan Šiškinin kotimuseo. Venäläisellä runoilijalle Marina Tsvetajevalle on Jelabugassa omistettu kokonainen aukio, jota ympäröivät Kirjallisuusmuseo, Hopeakauden kirjasto ja Muistojen talon.

Kazanin nähtävyyksiä

KREML - Kazanin vanhan linnoituksen, kremlin, ensimmäinen kivi muurattiin jo 1100-luvulla. Vanha linnoitus on myös nykyisin täynnä elämää ja nähtävyyksiä. Kremlin alueella sijaitsee korunkaunis Kul Sharifin moskeija sekä sen lähellä vaikuttava ortodoksinen Blagovestsenskin eli Marian Ilmestyksen kirkko ja kalteva Sojembika-torni. Kazanin Kreml kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. KAIKKIEN USKONTOJEN TEMPPELI on ainutlaatuinen arkkitehtoninen kokonaisuus, jossa yhdistyy ortodoksisen ja katolisen kirkon sekä muslimimoskeijan, juutalaisen synagogan, buddhalaisen kirkon ja kiinalaisen pagodin elementtejä. Temppeliä ei käytetä uskonnollisessa toiminnassa, vaan se symboloi uskontokuntien yhteiseloa. Kokonaisuuden toteutti paikallinen kuvanveistäjä ja taidemaalari Ildar Khanov. TATARSTANIN AKATEEMINEN OOPPERA- JA BALETTITEATTERI tarjoaa korkeatasoisia esityksiä rakastetuista venäläisistä ja eurooppalaisista klassikoista syyskuusta kesäkuuhun. BAUMANIN KÄVELYKATU - Kazanin vanhimpia katuja oleva Baumankatu on matkailijoiden ja paikallisten suosima kävelykatu. Baumanilla pidetään teatteri- ja taide-esityksiä ja siellä on paljon ravintoloita ja kauppoja. Suosittelemme! VANHA TATAARIKORTTELI - Kaban-järven rannalla oleva korttelikylä oli aiemmin Kazanin teollisuus- ja kauppakeskus. Nykyisin se on ulkoilmamuseo, jossa pääsee tutustumaan vanhaan Kazaniin ja tataarikulttuuriin. Alue on vaikuttavan näköinen tinakattoisine kauppiastaloineen, moskeijoineen ja minareetteineen.

Runoilija Marina Tsvetajeva

Venäläinen hopeakauden runoilija Marina Ivanovna Tsvetajeva syntyi Moskovassa 8.10.1892 ja kuoli 31.8.1941 Jelabugassa Tatarstanissa. Marina Tsvetajeva syntyi rikkaaseen perheeseen ja aloitti kirjoittamisen jo lapsena. Hänen ensimmäinen runokokoelmansa julkaistiin vuonna 1910. Vuonna 1912 hän meni naimisiin runoilijan ja valkokaartin upseerin Sergei Jefronin kanssa. Vuonna 1920 Tsvetajeva seurasi miestään maanpakoon ensin Berliiniin, sitten Prahaan ja Pariisiin. Vuonna 1939 hän palasi miehensä perässä Neuvostoliittoon. Pian hänen miehensä ja tyttärensä vangittiin maanpettureina. Marina Tsvetajeva eli itse viimeiset vuodet evakossa Jelabugassa tehden itsemurhan vuonna 1941. Marina Tsvetajeva pyrki omaleimaiseen tuotantoon sekä rytmisyyden soinnukkuuteen. Hän vältti runomittaista ja kielellistä puhdasoppisuutta. Sanoilla sekä niiden merkityksillä leikittely oli hänelle tunnusomaista. Vain pieni osa Marina Tsvetajevan runoistaan on suomennettu. Laajimpia käännöksiä ovat vuonna 2017 julkaistu Marja-Leena Mikkolan suomentama Ylistys, hiljaa! Valitut runot 1912–1939 ja vuonna 1997 julkaistu Hannu Helinin suomentama Marina Tsvetajeva; Valitut runot.

Marriot Courtyard Kazan Kremlin****

Marriot Courtyard Kazan Kremlin.
Korkeatasoinen viihtyisä hotelli Kazanin keskustassa lähellä Kazanin kremliä. Ilmastoiduissa huoneissa on langaton internetyhteys, tv ja minibaari. Buffet-aamiainen. Palveluihin kuuluu kuntokeskus ja kokoustiloja. Osoite: Ulitsa Karla Marksa 6, Kazan.

Allegro

Bistro Allegro_Lähialuematkat
Allegrolla on neljä edestakaista vuoroa päivittäin Helsingin, Viipurin ja Pietarin välillä. Matka-aika Helsingistä Pietariin on 3,5 tuntia. Helsingin päärautatieaseman lisäksi Allegroon voi nousta Pasilassa, Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. Venäjän puolella juna pysähtyy Viipurissa. Palveluihin kuuluu ravintolavaunu Bistro Allegro ja vaunuosastoissa on toisinaan kärrymyynti. Junan kulkiessa Suomen puolella on mahdollisuus vaihtaa valuuttaa suomalaiselta valuutanvaihtajalta. Junassa on lasten leikkiosasto, esteetön wc ja paikat pyörätuolille sekä lemmikkien kanssa matkustaville. Pietariin matkustavien tai sieltä lähtevien matkustajien passi- ja tullitarkastukset hoituvat kätevästi junamatkan aikana. Viipuriin saapuvien ja Viipurista lähtevien matkustajien (Venäjän) viranomaistarkastukset tehdään Viipurin asemarakennuksessa.

Junat Venäjällä

Venäjällä junat kulkevat aikataulussa
Kodikkaat ja viihtyisät venäläiset junat kulkevat kaikkina vuorokauden aikoina kaikilla Venäjän aikavyöhykkeillä liikennöiden pisimmillään viikon kestäviä vuoroja. Junia on eritasoisia ja niissä on useita eri matkustusluokkia. Suurkaupungeissa voi olla useita rautatieasemia ja usein suurkaupunkien välillä liikennöivät myös parempitasoisimmat junat. Yleisimmässä kakkosluokassa (Kupe) on neljän hengen makuuhytit, kaksi ala- ja yläsänkyä, liinavaatteet, ilmastointi ja sähköpistokkeet. Vaunupalvelijat siivoavat päivittäin. Wct ja pesutilat ovat vaunujen päädyissä, usein junissa järjestyy pienestä lisämaksusta myös suihku. Ykkösluokassa (Sv) makuupaikkoja on kaksi ja junahytin voi lunastaa myös itselleen ostamalla kaikki hytin paikat. Kolmosluokan avovaunuissa (Platskart) on 50 vuodetta yhteistilassa. Puuttuvan yksityisyyden korvaa tunnelma ja edullisempi hinta. Junissa on yleensä ravintolavaunu sekä vaunupalvelijoilta voi ostaa kahvia, teetä ja pikkupurtavaa. Varustaudu maksamaan käteisellä vaikka luottokorttimaksu voikin olla mahdollista. Pysähdykset asemilla vaihtelevat pituudeltaan 1-60 min ja myös silloin voi ostaa juotavaa ja syötävää matkalle. Junat kulkevat yleensä hyvin aikataulussa ja vaunupalvelijat päivystävät laiturilla vaunujen ovilla pysähdysten ajan. Junien Wifi-yhteydet toimivat vaihtelevasti.