Viinimatka Georgiaan Petteri Harjulan seurassa | Lähialuematkat

Viinimatka Georgiaan 12.-17.9.2018

Signagi Kakhetin viinialue Georgia I Lähialuematkat

Viinimatka upeaan Georgiaan. Maalla on 8000 vuotta vanhat perinteet viininviljelyssä ja tänä päivänä sen viinit kasvattavat suosiotaan maailmalla nopeammin kuin minkään muun viinimaan. Viiniasiantuntija Petteri Harjulan johdolla pääset tutustumaan Georgian viini- ja ruokakulttuuriin sekä maan johtaviin viinituottajiin – ja yhteen brandyn valmistajaan – aivan uudella tavalla. Vierailemme mm. yli tuhat vuotta viiniä tuottaneessa Alaverdin luostarissa, artesaaniviineillään kulttimaineeseen nousseella Pheasant’s Tearsilla sekä Schuchmannin tilalla, joka on tehnyt georgialaisia viinejä uudestaan tunnetuksi Euroopassa. Olet sitten kokenut viininharrastaja – tai jopa ammattilainen - tai vain hyvän ruoan ja juoman ystävä, tulet saamaan matkalta unohtumattomia elämyksiä.

Viinimatka Georgiaan 12.-17.9.2018

Matkapaketin hintaan 1479 sisältyy

  • Air Balticin edestakaiset lennot Helsingistä Tbilisiin Riikan kautta
  • Hotellimajoitus 5 yötä, aamiaiset
  • Ohjelman mukaiset viini- ja bränditastingit
  • Ohjelman mukaiset ruokailut ja retket kuljetuksineen
  • Petteri Harjulan ja englantia puhuvan paikallisoppaan palvelut
  • Pullollinen vettä jokaisena matkapäivänä

Lisäpalvelut

  • Tippi paikallisoppaalle (n. 3 eur/päivä) ja kuljettajalle (n. 2 eur/päivä)

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Lähialuematkat. Matkapaketin, johon sisältyy majoitus yhden hengen huoneessa, hinta on 1719 €. Varausta varten tarvitset nimet ja syntymäajat. Palvelemme sp. matkat@lahialuematkat.fi, p. 09 6689 5730 ja toimistoissamme Helsingin päärautatieasemalla ma - pe klo 10 - 18 ja Vuorimiehenkatu 3, ma - pe klo 9 - 17. Huomaathan, että Georgiaan ei tarvita viisumia!

Matkaohjelma

Keskiviikko 12.9.  

Matkanjohtaja Petteri Harjulan tapaaminen Helsinki - Vantaan lentokentällä. Tarkka aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Lennot:

20.55 - 22.00 HELSINKI - RIIKA  BT 308 AirBaltic   
23.15 - 03.25 RIIKA - TBILISI  BT724 AirBaltic 

Torstai 13.9. Tbilisi - Chardakh - Mukhrani - Tbilisi (95 km)

Klo 03.25 saavumme Tbilisiin. Englantia puhuva paikallisoppaamme on meitä lentokentällä vastassa. Ajamme bussilla hotelliimme Gallery Palaceen Tbilisin keskustaan ja majoitumme.

Nautimme myöhäisen aamiaisen ja klo 11 lähdemme oppaan johdolla lyhyelle tutustumiskierrokselle Tbilisin viehättävään keskustaan. Sen jälkeen ajamme Chardakhin kylään, jossa nautimme lounaan ja maistamme Petterin opastuksella Iagon tilan viinejä. Tämän jälkeen ajamme Mukhranin viinitarhoille, jossa teemme tutustumiskierroksen ja perehdymme tarhan tuotteisiin.

Palaamme illaksi takaisin Tbilisiin ja nautimme illallisen ravintola Gvinossa. 

Perjantai 14.9. Signagi - Pheasant´s Tears - Schuchmann/Kisiskhev (190 km)

Aamiaisen jälkeen kirjaudumme ulos hotellista ja lähdemme ajamaan kohti Signagin linnoitettua kaupunkia. 

Teemme lyhyen kävelyretken Signagin historiallisessa kaupungissa ja ihailemme Suur-Kaukasuksen vuoristoon avautuvaa maisemaa. Signagista jatkamme matkaa Pheasant´s Tearsin Tibaanin viinitarhoille ja -kellareihin. Nautimme lounaan ja tutustumme tilan viineihin. 

Iltapäivällä matkamme jatkuu Kisiskhevin kylään, jossa sijaitsee kuuluisa Schuchmannin viinitila. Majoitumme tilan omaan hotelliin, pidämme lepotauon ja lähdemme tutustumaan itse tilaan ja maistelemaan Dakishvilin ja Schuchmannin viinejä.

Illallisen nautimme viinitilan viehättävässä miljöössä.  

Lauantai 15.9. Telavi - Alaverdi - Gremin linnake - Khareba - Kisiskhev (135 km)

Nautittuamme aamiaisen Schuchmannin viinitilalla lähdemme ajamaan kohti Telavia.

Vierailemme lyhyesti kylän torilla, jossa paikalliset maanviljelijät myyvät tuoreita hedelmiä, vihanneksia ja muuta alkusyksyn satoa. Tämän jälkeen kyläilemme paikallisessa perheessä, joka on useiden sukupolvien ajan valmistanut savesta perinteisiä viiniruukkuja, kvevrejä. Kvevreillä on tärkeä rooli perinteisessä georgialaisessa viininvalmistuksessa. Perheen luona perehdymme myös paikallisen ”grappan” eli chachan valmistukseen ja toki myös testaamme itse juomaa. 

Chachan virkistämänä matkamme jatkuu Alaverdin luostariin, jossa tutustumme luostariviineihin.

Lounaalle menemme Babaneurin viinitilalle ja maistamme tilan omia tuotteita Petterin johdolla.

Lounaan jälkeen ajamme Gremin linnakkeelle ja käymme linnakkeen museossa. Matkamme jatkuu Khareban viinitunneliin, jossa maistelemme tunneliin varastoituja viinejä.

Illaksi palaamme Shuchmannin tilalle Kisikheviin. Illallinen on ravintola Mosmierissä.  

Sunnuntai 16.9. Gombori - Tbilisi (130 km)

Aamiainen Schuhmannin tilalle, uloskirjautuminen ja lähtö kauniin Gombori-solan kautta kohti Tbilisiä.

Tbilisiin saavuttuamme vierailemme Vinounderground-nimisessä viinikellarissa testaamassa pientuottajien viinejä.

Vinoundergoundin jälkeen syömme lounaan ja teemme tutustumiskäynnin Sarajishvilin brandytehtaaseen, jossa vertailemme 4 eri brandylajia.

Majoittuminen hotelliimme City Hotel, joka sijaitsee keskustassa. Loppuiltapäivä on vapaata aikaa illalliseen asti, jonka nautimme kävelymatkan päässä hotellista sijaitsevassa Kharcho-ravintolassa. 

Maanantai 17.9. 

Kirjaudumme hotellista klo 01.45 ja lähdemme lentokentälle. Paluuaikataulumme on seuraavanlainen: 

04.10 - 06.30 TBILISI - RIIKA BT 725 AirBaltic
07.55 - 09.00 RIIKA - HELSINKI BT301  AirBaltic 

 

Matkaehdot

Matkaan sovelletaan Yleisiä valmismatkaehtoja . Tätä matkaa koskevat Lähialuematkojen erityisehdot: Matkan varauksen yhteydessä maksetaan ennakkomaksu 150 €/hlö. Asiakkaan peruessa matkan viimeistään 26.7. on peruutuskulu 250 €/hlö. Viimeistään 5.8. peruutetun matkan peruutuskulu on 50% matkan hinnasta. Myöhemmin kuin 5.8. peruutetun matkan peruutuskulu on 100%.   Huomaathan, että Kilpailu- ja kuluttajaviraston Yleiset valmismatkaehdot ovat voimassa 30.6.2018 asti, mikä tarkoittaa että nykyiset ehdot koskevat matkaa jos varaat sen viimeistään 30.6. 2018. Tämän jälkeen varattuja matkoja koskee uusi pakettimatkalainsäädäntö, josta tiedotamme ennen 1.7.2018.

Petteri Harjula

Viiniasiantuntija Petteri Harjula on opastanut suomalaisia viinien ja muidenkin jalojen juomien kiehtovaan maailmaan lähes 20 vuotta. Vuosina 2005 ja 2006 Harjula voitti Aamulehden järjestämät valtakunnalliset Vuoden Viininenä –sokkomaistelukisat. Hän järjestää tasting-tilaisuuksia eri puolilla Suomea omistamansa Tasting Company Oy:n kautta sekä kirjoittaa viinistä ja muista juomista freelancerina. Harjula on suorittanut Wine & Spirit Education Trustin Diploma-koulutusohjelman ja on juuri aloittanut Master of Wine –opinnot.

Viinimatkan hotellit

Majoitumme tasokkaisiin keskustahotelleihin Tbilisissä ja Schuchmannin viinitilalla Kakhetin viinialueella. Hotellit Gallery Palace (os. Pavle Ingorovka Street 5) ja City Hotel (os. Abesadze Street 7) sijaitsevat Tbilisin vanhassa kaupungissa. Gallery Palacen palveluihin kuuluu ravintola, terassi, kuntosali ja langaton internet, huoneissa ilmastointi, minibaari, tv ja hiustenkuivaaja. City Hotelissa on ravintola ja näköalaterassi, huoneissa langaton internet, ilmastointi, tv, minibaari ja hiustenkuivaaja. Chateau Schuchmann -hotellissa pääset halutessasi nauttimaan aidoista viinikylvyistä ja muista spa-hoidoista. Tyylikkäissä huoneissa langaton internet, hiustenkuivaaja. Uimapuvun ja kuntosalivaatteet voit halutessasi ottaa matkalle mukaan.

Georgialaiset viinit

Georgialaista valkoviiniä.
Georgiaa pidetään viininvalmistuksen alkuperämaana. Vanhimmat arkeologiset viinituotantoon liittyvät löydöt ovat 8000 vuoden ikäisiä. Perinteisen georgialaisen viininvalmistustekniikan, kvevri-menetelmän, juuret ulottuvat ainakin 6000 vuoden taakse. Mainintoja georgialaisista viineistä löytyy Homeroksen teoksista ja viini on vahvasti esillä maan omissa vanhoissa runoissa ja lauluissa sekä muussa kulttuurissa. Georgiasta on löydetty 500 eri rypälelajiketta, mutta vain parilla kymmenellä on kaupallista merkitystä. Merkittävin georgialainen tumma rypälelajike on Saperavi, joka on joko ainoa lajike tai merkittävin lajike kaikissa maan huippupunaviineissä. Muita tummia lajikkeita ovat esimerkiksi Aleksandrouli ja Mujuretuli. Niistä valmistetaan Khvanchkaraa, joka oli tiettävästi yksi maailman tunnetuimman georgialaisen, Josef Stalinin, lempiviineistä. Vaaleista lajikkeista merkittävimpiä ovat Rkatsiteli, Mtsvane ja Tsolikouri. Georgiassa on viisi viinialuetta. Näistä merkittävin on itäisessä Georgiassa sijaitseva Kakheti, jossa tuotetaan 70 % maan viineistä. Viinimatkamme aikana vierailemme lukuisilla eri viinitiloilla, joista monet ovat perheomisteisia ja osa tuottaa viiniä vain muutamia tuhansia pulloja vuodessa. Osa tuottaa viiniä vain kvevri-menetelmällä, osa myös modernilla tavalla. Kartlin alueella sijaitsevaa Mukhrania lukuun ottamatta vierailtavat tilat sijaitsevat Kakhetin viinialueella.

Kvevri-menetelmä

Georgialainen viinikellari - viini kypsyy maanalaisissa kvevreissä.
UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön kohteisiin kuuluvassa Kvevri-menetelmässä viinikäyminen tapahtuu maahan upotetuissa saviastioissa. Kvevreissä tuotettu viini poikkeaa modernilla tavalla tuotetusta viinistä merkittävästi aromien ja makujen sekä valkoviinien osalta ja jopa värin suhteen. Osa kvevreissä tuotetuista valkoviineistä on väriltään niin tummia, että niitä kutsutaan toisinaan oransseiksi viineiksi. Vahvempi värisävy tulee rypäleiden kuorista, jotka kvevri-menetelmässä ovat käymisastiassa käymisen aikana, toisin kuin modernissa valkoviinintuotannossa. Monet modernit luomu- ja biodynaamisten viinien tuottajat ympäri maailmaa ovat omissa tuotantoprosesseissaan ottaneet mallia kvevri-menetelmästä.