Pääsy kielletty | Lähialuematkat

Pääsy kielletty

Sinulla ei ole käyttöoikeuksia tälle sivulle.

Petteri Harjula

Viiniasiantuntija Petteri Harjula on opastanut suomalaisia viinien ja muidenkin jalojen juomien kiehtovaan maailmaan lähes 20 vuotta. Vuosina 2005 ja 2006 Harjula voitti Aamulehden järjestämät valtakunnalliset Vuoden Viininenä –sokkomaistelukisat. Hän järjestää tasting-tilaisuuksia eri puolilla Suomea omistamansa Tasting Company Oy:n kautta sekä kirjoittaa viinistä ja muista juomista freelancerina. Harjula on suorittanut Wine & Spirit Education Trustin Diploma-koulutusohjelman ja on juuri aloittanut Master of Wine –opinnot.

Viinimatkan hotellit

Majoitumme tasokkaisiin keskustahotelleihin Tbilisissä ja Schuchmannin viinitilalla Kakhetin viinialueella. Hotellit Gallery Palace (os. Pavle Ingorovka Street 5) ja City Hotel (os. Abesadze Street 7) sijaitsevat Tbilisin vanhassa kaupungissa. Gallery Palacen palveluihin kuuluu ravintola, terassi, kuntosali ja langaton internet, huoneissa ilmastointi, minibaari, tv ja hiustenkuivaaja. City Hotelissa on ravintola ja näköalaterassi, huoneissa langaton internet, ilmastointi, tv, minibaari ja hiustenkuivaaja. Chateau Schuchmann -hotellissa pääset halutessasi nauttimaan aidoista viinikylvyistä ja muista spa-hoidoista. Tyylikkäissä huoneissa langaton internet, hiustenkuivaaja. Uimapuvun ja kuntosalivaatteet voit halutessasi ottaa matkalle mukaan.

Georgialaiset viinit

Georgialaista valkoviiniä.
Georgiaa pidetään viininvalmistuksen alkuperämaana. Vanhimmat arkeologiset viinituotantoon liittyvät löydöt ovat 8000 vuoden ikäisiä. Perinteisen georgialaisen viininvalmistustekniikan, kvevri-menetelmän, juuret ulottuvat ainakin 6000 vuoden taakse. Mainintoja georgialaisista viineistä löytyy Homeroksen teoksista ja viini on vahvasti esillä maan omissa vanhoissa runoissa ja lauluissa sekä muussa kulttuurissa. Georgiasta on löydetty 500 eri rypälelajiketta, mutta vain parilla kymmenellä on kaupallista merkitystä. Merkittävin georgialainen tumma rypälelajike on Saperavi, joka on joko ainoa lajike tai merkittävin lajike kaikissa maan huippupunaviineissä. Muita tummia lajikkeita ovat esimerkiksi Aleksandrouli ja Mujuretuli. Niistä valmistetaan Khvanchkaraa, joka oli tiettävästi yksi maailman tunnetuimman georgialaisen, Josef Stalinin, lempiviineistä. Vaaleista lajikkeista merkittävimpiä ovat Rkatsiteli, Mtsvane ja Tsolikouri. Georgiassa on viisi viinialuetta. Näistä merkittävin on itäisessä Georgiassa sijaitseva Kakheti, jossa tuotetaan 70 % maan viineistä. Viinimatkamme aikana vierailemme lukuisilla eri viinitiloilla, joista monet ovat perheomisteisia ja osa tuottaa viiniä vain muutamia tuhansia pulloja vuodessa. Osa tuottaa viiniä vain kvevri-menetelmällä, osa myös modernilla tavalla. Kartlin alueella sijaitsevaa Mukhrania lukuun ottamatta vierailtavat tilat sijaitsevat Kakhetin viinialueella.

Kvevri-menetelmä

Georgialainen viinikellari - viini kypsyy maanalaisissa kvevreissä.
UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön kohteisiin kuuluvassa Kvevri-menetelmässä viinikäyminen tapahtuu maahan upotetuissa saviastioissa. Kvevreissä tuotettu viini poikkeaa modernilla tavalla tuotetusta viinistä merkittävästi aromien ja makujen sekä valkoviinien osalta ja jopa värin suhteen. Osa kvevreissä tuotetuista valkoviineistä on väriltään niin tummia, että niitä kutsutaan toisinaan oransseiksi viineiksi. Vahvempi värisävy tulee rypäleiden kuorista, jotka kvevri-menetelmässä ovat käymisastiassa käymisen aikana, toisin kuin modernissa valkoviinintuotannossa. Monet modernit luomu- ja biodynaamisten viinien tuottajat ympäri maailmaa ovat omissa tuotantoprosesseissaan ottaneet mallia kvevri-menetelmästä.