Georgian matkat | Lähialuematkat

Keväinen Georgia 17.-22.4.2019

  • Tbilisi on Georgian kiehtova pääkaupunki I Lähialuematkat
Tbilisi on Georgian kiehtova pääkaupunki I Lähialuematkat

Lähde kanssamme kiehtovaan Georgiaan. Tutustu pittoreskiin Tbilisiin ja jylhään Kaukasusvuoristoon, jossa Prometeus legendan mukaan lahjoitti ihmisille tulen. Tämä matka on sinulle, joka haluat lomallasi kulttuurihistoriaa ja luontoelämyksiä sekä tutustua maan tuhansia vuosia vanhaan ruoka- ja viinikulttuuriin. Tutustu mielenkiintoiseen matkaohjelmaan, kutsu ystävä mukaan ja varmista pian paikkasi kevään mielenkiintoisimmalle matkalle Etelä-Kaukasiaan.

Georgia on Lonely Planet 'n mukaan vuoden 2018 kiinnostavimpia matkakohteita!

Keväinen Georgia 17.-22.4.2019

Matkapaketin hintaan 990 € sisältyy

  • Air Balticin lennot Helsingistä Riian kautta Tbilisiin ja takaisin
  • Hotellimajoitus aamiaisella
  • Opastetut retket ohjelman mukaan
  • Viinitasting paikallisella viinitilalla Kakhetin viinialueella
  • Gondolihissikyyti Narikalan linnoitukselle
  • Suomea puhuvan matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan
  • Englannin- tai venäjänkielisen paikallisoppaan palvelut paikan päällä (matkanjohtaja tulkkaa tarvittaessa)
  • Yksi pullo vettä jokaisena perilläolopäivänä

Lisämaksulliset palvelut

  • Lisä majoituksesta 1 hengen huoneessa 180 €

Suomen kansalainen ei tarvitse Georgiaan viisumia. Varaa matka kätevästi verkkokaupassamme. Matkan viimeinen varauspäivä on 10.3. Voit varata matkan myös asiakaspalvelussamme matkat@lahialuematkat.fi, p. 09 6689 5730, toimistossamme Vuorimiehenkatu 3, Helsinki (ma - pe klo 9 - 17) tai Helsingin päärautatieaseman toimistossa (ma - pe klo 10 - 18). Huomaathan että matkapaketin hintaan ei sisälly matkavakuutusta, aterioita (aamiaista lukuun ottamatta) eikä juomarahaa, jota on tapana maksaa paikalliselle oppaalle n. 3 €/pvä ja kuljettajalle n. 2 € /pvä. 

 

Matkaohjelma

Lennot:

Air Baltic 
17.4.2019   BT 308   Helsinki – Riika  20.50 – 21.55,  BT 724  Riika – Tbilisi      23.05 – 03.25     
 22.3.2019   BT 725  Tbilisi – Riika  04.10 – 06.40 , BT 301  Riika – Helsinki  07.55 – 09.00

 

Keskiviikko 17.4.

Tapaaminen matkanjohtajan kanssa Helsinki-Vantaan lentokentällä. 

20.55 - 03.25 AirBalticin lento Riian kautta Tbilisiin. 

Torstai 18.4. 

Lentokoneen saavuttua Tbilisiin bussikuljetus (n. 15 km) lentokentältä vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Maria Luis Hoteliin.

Aamiaisen jälkeen klo 11 lähdemme paikallisen oppaan johdolla kävellen tutustumaan Tbilisin vanhan kaupungin nähtävyyksiin. Vanhan Tbilisin pittoreski kaupunginosa levittäytyy Narikalan linnoituksen juurelle. Siellä on paljon maalauksellisen kauniita kapeita katuja, upeita rakennusten julkisivuja, vanhoja kirkkoja ja rikkikylpyläkortteli, josta kaupunki on saanut nimensä. Paras näkymä kaupunkiin avautuu vanhalta kaupungin muurilta, jonne nousemme gondolihissillä. Varaathan mukaan tukevat kävelykengät ja huomioit että Tbilisin jyrkät kadut vaativat kohtuullisen hyvän kävelykunnon. 

Iltapäivä on vapaata aikaa. Lounas ja illallinen ovat omakustanteiset. Vlada-opas on georgialaisen ruoan asiantuntija, ja hän johdattaa ryhmän hyviin mutta edullisiin paikallisiin ravintoloihin koko matkan ajan.

Perjantai 19.4.     Tbilisi - Mtskheta - Stepantsminda  / ajoa n. 160km

Nautimme aamiaisen hotellissa, kirjaudumme ulos ja lähdemme klo 9.00 ajamaan kohti Georgian vanhaa pääkaupunkia Mtskhetaa, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde. Kristinuskon historia Georgiassa juontaa juurensa 300-luvulle ja Mtkshetaan. Vierailemme korkean kallion laelle 500-luvulla rakennetussa Jvarin luostarissa, jolta avautuu suurenmoinen maisema Aragvi- ja Mtkvari-jokien yhtymäkohtaan ja Svetitkshovelin katedraaliin. Käymme tässä 1000-luvulla rakennetussa katedraalissa, joka on edelleen Georgian hengellisen elämän keskus. Sieltä jatkamme matkaa pitkin kuuluisaa Georgian sotilastietä, joka tunnetaan jylhistä maisemistaan. Matkan varrella poikkeamme 1600-luvulla rakennetussa Ananurin linnoituksessa ja lopulta saavumme Gudaurin laskettelukeskuksen kautta Stepantsmindaan. Majoitumme IliaUni-majataloon. Lounas ja illallinen ovat omakustanteiset.

Lauantai 20.4.     Stepantsminda - Gergeti - Tbilisi    160km

Syömme aamiaisen hotellissa ja lähdemme klo 9.00 tutustumaan Stepantsmindaan, jonka vaikuttavimpiin nähtävyyksiin kuuluu näköala 5048m korkealle Kazbek-vuorelle. Antiikinkreikkalaisen myytin mukaan Prometeus kahlehdittiin ketjuilla tähän vuoreen rangaistukseksi siitä, että hän oli varastanut tulen Zeukselta ja lahjoittanut sen ihmisille. Nousemme rinnettä ylös kylän ja metsien halki 1300-luvulla rakennetulle Gergetin Pyhän Kolminaisuuden kirkolle, jolta voimme ihailla Stepantsmindaa ja sitä ympäröivien vuorten maisemia. Kävelyä kertyy noin 3,5 h. Varaathan matkalle mukaan tukevat kävelykengät. Vuoristossa käveleminen vaatii kohtuullisen hyvää kuntoa. Paikan päällä on mahdollista vuokrata maasturi kuljettamaan Gergetin kirkolle. 

Illaksi palaamme Tbilisiin ja Maria Luis -hotelliimme. Lounas ja illallinen ovat omakustanteiset.

Sunnuntai 21.4. Tbilisi – Telavi – Napareuli – Signagi - Bodbe - Tbilisi   / ajoa n. 300 km            

Aamiaisen jälkeen klo 9.00 lähdemme ajamaan kohti Georgian tunnetuinta viinialuetta. Georgia on viinin kotimaa ja viininvalmistuksen juuret ulottuvat 8000 vuoden taakse. Perinteinen tapa kypsyttää viiniä maahan upotetuissa saviruukuissa, kvevreissä, on luokiteltu UNESCON maailmankulttuuriperintöluetteloon. Ajamme Gombori-solan kautta Telaviin, jossa Kakhetin kuningashuone piti hovia. Telavissa pidämme kuvaustuokion ja vierailemme paikallisella torilla, josta kannattaa hankkia mausteita ja paikallista "snickersia", pähkinäpatukoita, jotka on päällystetty viini- tai muusta hedelmämehusta tehdyllä viinikumimaisella päällysteellä. Vlada-opas antaa mielellään parhaat vinkit toriostoksia varten.

Matka jatkuu lounastauon jälkeen Napareuliin, jossa vierailemme paikallisella viinitilalla ja tutustumme kvevri-museoon. Kuulemme miten viiniä valmistetaan perinteisellä tavalla.  Iltapäivällä tutustumme kävellen Signagin viehättävään 1700-luvulla rakennettuun kaupunkilinnoitukseen Alazanin laaksossa ja käymme Bodben kirkossa, jonne georgialaisille tärkeä pyhimys, Pyhä Nino on haudattu. Pyhä Nino toi Georgiaan kristinuskon. 

Palaamme illaksi Tbilisiin. Lounas ja illallinen omakustanteiset.

Maanantai 22.4.

Uloskirjautuminen hotellista ja lähtö bussilla lentokentälle klo 1.40. Lento lähtee 04.10. Saavumme Riian kautta Helsinkiin klo 9.00.

Georgiassa kello on 1 tunti Suomen aikaa edellä.

Matkaehdot 

Matkaan sovelletaan Yleisiä matkapakettiehtoja ja Lähialuematkojen erityisehtoja tälle matkalle. Tutustu Yleisiin matkapakettiehtoihin

Erityismaksuehdot

Jos asiakas varaa matkan yli 45 vrk ennen lähtöä, pitää varaamisen yhteydessä maksaa varausmaksu 150 €/hlö. Loppusuoritus on maksettava viimeistään 45 vrk ennen matkalle lähtöä. Jos matka varataan 45 vrk tai lähempänä lähtöä, pitää matka maksaa kokonaisuudessaan varauksen teon yhteydessä. 

Asiakkaan maksaessa matkan American Express-,  Diners Club-, Visa (Nets)- tai MasterCard (Nets) -kortilla peritään 2% maksutapalisä kokonaissummasta. 

Erityisperuutusehdot

Matkustajalla on oikeus peruuttaa matka milloin tahansa ennen matkan alkamista. Tällöin Lähialuematkat perii peruutusmaksua seuraavasti:

a) 150 €/hlö varausmaksu kun matka peruutetaan viimeistään 45 vrk ennen lähtöä 

d) 75 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 45 vrk mutta viimeistään 10 vrk ennen matkan alkamista

e) 95 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 10vrk ennen matkan alkamista

Peruutuksesta on ilmoitettava Lähialuematkat Oy Russian Tours Ltd:lle viivytyksettä. Matkan peruutusajankohdaksi katsotaan se ajankohta, jolloin Lähialuematkat Russian Tours saa tiedon peruutuksesta. Huomaathan, että jos peruutat matkan oman tai matkaseuralaisesi tai lähisukulaisesi sairastumisen vuoksi, ei Lähialuematkat palauta matkan hintaa vaikka olisit hankkinut lääkärintodistuksen sairastumisesta. Myös sairastapauksissa sovelletaan em. peruutusehtoja. Suosittelemme tämän vuoksi asiakkaitamme ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy matkan peruutusturva. 

Mikäli matkalle ilmoittautuneita ei ole riittävästi, on matkanjärjestäjällä oikeus peruuttaa matka viimeistään 40 vrk ennen lähtöä. Lähialuematkat Oy Russian Tours Ltd. pidättää oikeuden muutoksiin matkaohjelmissa sekä oikeuden peruuttaa retkiä matkakohteessa liian pienen osallistujamäärän vuoksi.

Hyvä tietää

Matkalle tarvitset tukevat kävelykengät ja riittävän peruskunnon jotta jaksat kävellä vuorenrinteellä sijaitsevassa Tbilisissä ja vuoristoretkellämme.

Valuutta. Georgian valuutta on lari. (1 € = n. 2,6 laria) Laria ei vaihdeta Suomessa. Valuutanvaihtopisteitä ja pankkiautomaatteja on Tbilisissä paljon. Matkailijoiden suosimissa ravintoloissa ja liikkeissä käy luottokortti.

Pukeutuminen. Ortodoksisissa kirkoissa vieraillessa naisten pitää peittää hiuksensa ja käyttää hametta. Mukaan voi varata ison huivin, jonka voi kietaista vyötärölle kirkkovierailuja varten. Etenkin vuoristossa ilma saattaa olla huhtikuussa viileä, joten lämmintä vaatetta kannattaa varata mukaan. 

 

Vlada Niemi matkanjohtaja

Georgialainen ruoka on matkanjohtajamme Vladan sydämen asia. Vlada on kirjoittanut ystävänsä Tarjan kanssa kaksi georgialaista keittokirjaa. Oman päivätyönsä ohella Vlada järjestää georgialaisen ruoan kursseja seuroille ja yhdistykselle. Hän on Helsingissä tuttu myös ravintolapäivän pop-up-ravintoloitsijana. Lähialuematkojen Georgian-matkoilla Vlada on asiantunteva, paikalliset olot ja ihmiset hyvin tunteva matkanjohtajamme. Vladan seurassa viihdyt varmasti!

Georgialaiset viinit

Georgialaista valkoviiniä.
Georgiaa pidetään viininvalmistuksen alkuperämaana. Vanhimmat arkeologiset viinituotantoon liittyvät löydöt ovat 8000 vuoden ikäisiä. Perinteisen georgialaisen viininvalmistustekniikan, kvevri-menetelmän, juuret ulottuvat ainakin 6000 vuoden taakse. Mainintoja georgialaisista viineistä löytyy Homeroksen teoksista ja viini on vahvasti esillä maan omissa vanhoissa runoissa ja lauluissa sekä muussa kulttuurissa. Georgiasta on löydetty 500 eri rypälelajiketta, mutta vain parilla kymmenellä on kaupallista merkitystä. Merkittävin georgialainen tumma rypälelajike on Saperavi, joka on joko ainoa lajike tai merkittävin lajike kaikissa maan huippupunaviineissä. Muita tummia lajikkeita ovat esimerkiksi Aleksandrouli ja Mujuretuli. Niistä valmistetaan Khvanchkaraa, joka oli tiettävästi yksi maailman tunnetuimman georgialaisen, Josef Stalinin, lempiviineistä. Vaaleista lajikkeista merkittävimpiä ovat Rkatsiteli, Mtsvane ja Tsolikouri. Georgiassa on viisi viinialuetta. Näistä merkittävin on itäisessä Georgiassa sijaitseva Kakheti, jossa tuotetaan 70 % maan viineistä. Viinimatkamme aikana vierailemme lukuisilla eri viinitiloilla, joista monet ovat perheomisteisia ja osa tuottaa viiniä vain muutamia tuhansia pulloja vuodessa. Osa tuottaa viiniä vain kvevri-menetelmällä, osa myös modernilla tavalla. Kartlin alueella sijaitsevaa Mukhrania lukuun ottamatta vierailtavat tilat sijaitsevat Kakhetin viinialueella.

Ilia Uni Hotel**

Ilie Uni majatalo Kaukasuksella Georgiassa.
Pieni, rauhallinen majatalotyyppinen hotelli Stepantsmindan kylässä Kaukasuksella Georgiassa. Hotelli itsessään on suomalaisittain vaatimaton, mutta sieltä avautuu mahtavat maisemat Kazbek-vuorelle. Hotellissa on pieni ravintola. Huoneissa on suihku ja wc. Ilia Uni on saanut kehuja (Tripadvisor) ystävällisestä henkilökunnasta ja maukkaasta kotiruoasta. Osoite: Stepantsminda street 14, Stepantsminda.

Maria Luis Hotel Tbilisi (***)

Tyylikäs hotelli Tbilisin keskustassa ravintoloiden ja vanhan kaupungin nähtävyyksien keskellä. Elegantisti sisustetuissa huoneissa on oma parveke, jääkaappi ja kylpyhuone, jonka varustukseen kuuluu kylpytakki ja tohvelit sekä toilettitarvikkeita. Buffet-aamiainen tarjoillaan aamiaishuoneessa. Hotellissa on langaton internetyhteys. Vastaanotto on auki 24/7. Vapauden aukiolle on matkaa 1,1 km. Osoite: 34 Elene Akhvlediani Street, Avlabari, 0109 Tbilisi City