Makumatkat Pietariin junalla 2021 | Lähialuematkat

Hatsapuria & hapankaalia - makumatka Pietariin

 • Georgialaisen keittiön herkkuja, juustopiiras hatsapuri
  Georgialainen keittiö, taikinanyytti hinkali
  Venäläinen keittiö, kaaliruoka, borsh-keitto

Pietari on makuja tulvillaan! Venäläisen keittiön lisäksi kaupungista löytyy runsaasti etnisten keittiöiden ravintoloita - idästä ja lännestä. Tällä matkalla nautimme parhaat päältä, ja maukkaisiin retkiin meidät johdattaa venäläiseen ruokakulttuuriin perehtynyt asiantuntijamme Kirsi Viljaala.

Vierailukohteissamme tutustumme kansan arkiruokiin ja mausteisiin - leipään, kaaliin, blineihin ja teehen - istumme iltaa uzbekistanilaisten patojen äärellä ja kohotamme maljan gruusialaisravintolassa hyvän ruuan ystäville! Upea elämys on myös vierailu keisarillisessa Lomonosovin posliinitehtaassa, jossa vielä nykyäänkin kaikki esineet tehdään käsityönä. Monipuolisilla retkillämme vierailemme Eremitaasin museoon kuuluvassa loistokkaassa Menshikovin palatsissa, aistimme värikkään ruokatorin markkinameininkiä sekä tutustumme herkkupuodin ylelliseen tarjontaan. Puemme essut myös itsellemme ja kokeilemme, kuinka perinteisten taikinanyyttien, pelmenien taittelu luonnistuu. Luvassa on ihania iltoja, pikantteja makuja ja reilusti ruokaa! Tutustu mielenkiintoiseen matkaohjelmaan, kutsu ystävä mukaan ja varmista pian paikkasi. Opastetulle matkalle on helppo lähteä ja asiantuntevan matkanjohtajan seurassa saat lomasta kaiken irti. 

Hatsapuria ja hapankaalia - makumatka Pietariin, ei varattavissa

Matkapaketin hintaan alk. 593 € sisältyy

 • Allegro-junamatkat 2. lk Helsinki - Pietari ja Pietari - Helsinki
 • 3 yön majoitus Catherine Art Hotellissa jaetussa 2 hengen huoneessa
 • Hotelliaamiaiset
 • Ohjelmassa mainitut ateriat (ilman alkoholijuomia)
 • Ohjelmassa mainitut retket (pääsyliput ja opastus suomeksi)
 • Ohjelman mukaiset kuljetukset paikan päällä
 • Pieni kaupunkikiertoajelu
 • Suomea puhuvan matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan
 • Asiantuntijaoppaan alustukset retkikohteissa ja kirjallinen materiaali venäläisestä ruokakulttuurista

Lisäpalvelut

 • Lisämaksu majoituksesta yhden hengen huoneessa 95 € (10/2022) ja 158 € 7/2022)
 • Matka-asiakirjojen postitus varaajan osoitteeseen 12,50 €
 • Venäjän kertaviisumi 80 €
 • Pääsylippu baletti- tai oopperaesitykseen ajankohdan tarjonnan mukaisesti

Virittäydy matkan tunnelmaan etukäteen kotisohvaltasi!

Kuuntele ja lue Kirsi Viljaalan venäläisestä keittiöstä kertovat haastattelut. Linkki YLE Areenan sekä Kirkko ja Kaupunki -lehden haastatteluihin löytyvät sivun alareunasta, matkaohjelman alta.

Matkan vastuullinen järjestäjä on Oy  Russian Tours Ltd. Lähialuematkat. Matkaan sovelletaan Yleisiä matkapakettiehtoja ja Lähialuematkojen erityisehtoja seuramatkoille. Tutustu matkaehtoihin. Venäjälle tarvitaan viisumi, jonka hankkimiseen on hyvä varata aikaa kaksi viikkoa. Lähialuematkat huolehtii järjestelyistä. Lisätietoa Venäjän viisumista. 
Asiakaspalvelu: matkat@lahialuematkat.fi tai 09 6689 5730. 

Matkaohjelma

(Huom! Ohjelma on alustava.)

1. päivä - matka venäläisen keittiön sydämeen

10.15 Kokoontuminen Helsingin rautatieasemalla

10.57 Juna lähtee Helsingistä (Pasila, Tikkurila, Lahti, Kouvola, Vainikkala) (Tätä kirjoitettaessa VR ei ole vielä vahvistanut aikatauluja vuodelle 2021.)

14.27 Saapuminen Pietariin 

14.30-15.30 Aloitamme makumatkamme mielenkiintoisesta leipämuseosta. Leipä on yksi venäläisen keittiön perusraaka-aine. Kuulemme leivän historiasta ja opimme lisää mm. venäläisestä ruisleivästä, viljoista ja muusta leiväntekoon liittyvästä esineistöstä.

16 Bussikuljetus Catherine Art -hotelliin ja majoittuminen

Vapaata aikaa 

18.30 Kokoonnumme hotellin ala-aulaan ja lähdemme kävellen illalliselle (etäisyys 1 km)

19- Uzbekistanilainen illallinen: Kirsi kertoo uzbekkikeittiön ominaispiirteistä, raaka-aineista ja ruuanvalmistustavoista ja siitä, miten ruokakulttuuri eroaa naapurimaidensa keittiöstä. Nautimme illallisen uzbekistanilaisen tavan mukaan - pöydän antimia jakaen.

Illallisen jälkeen palaamme takaisin hotelliin

 

2. päivä - Lomonosovin posliinia, kansan arkiruokaa ja georgialaisia herkkuja

7.30- Hotelliaamiainen

9.30 Kokoonnumme hotellin aulaan ja lähdemme päivän retkille bussilla. 

10-13 Lomonosovin posliinitehdaskierros, posliinimuseo ja kauppa 

Imperial posliinitehdas on Venäjän vanhin. Tutustumme valmistuksen mielenkiintoisiin ja tarkkuutta vaativiin eri työvaiheisiin; yksityiskohtien maalaamiseen ja koristekultaukseen. Vielä tänäkin päivänä kaikki esineet tehdään käsityönä! Tutustumme tehtaan yhteydessä toimivan museon keisarillisiin esineisiin.

13-14.30 Bussikuljetus Pietarin keskustaan ja syömme lounaan stolovajassa, ns. kansankuppilassa.

14.30-16 Tutustumme kauppahalliin ja Kuchnetshnyi rynok -ruokatoriin, jotka vilisevät elämää: kauppiaita, mausteita, tuoksuja ja ihmisiä. Aistimme kaupanteon tunnelmaa ja saamme ehkä maistiaisiakin. Mahdollisuus omiin ostoksiin.

16-17 Siirrymme kaupungin pääkadun, Nevan valtakadun, vilskeeseen (kävely 1,2 km). Ihastelemme varakkaan väestön ostosparatiiseja ja viehätymme koristeellisesta Jelisejevin herkkupuodista, jonka historia, sisustus ja tarjonta hämmästyttävät. Mahdollisuus omiin ostoksiin. Palaamme kävellen hotelliin.

17 Vapaata aikaa

18.30 Lähdemme hotellin aulasta illalliselle kävellen (600 m).

19-22 Georgialainen illallinen Illallisen yhteydessä kuulemme georgialaisesta keittiöstä, sen raaka-aineista, mausteista ja erityispiirteistä. Opimme "oikean" tavan nauttia hatsapuria ja hinkaleita.

 

3. päivä - maukkaita munkkeja, mausteita ja Menshikovin palatsin aarteet

Hotelliaamiainen

10 Kokoonnumme hotellin aulassa ja lähdemme kävellen (550 m) tutustumaan legendaariseen neuvostoaikaiseen munkkikahvilaan (osto- ja maistamismahdollisuus). 

10.30-11 Kurkistamme Pyhän Marian kirkkoon, kuulemme Suuren Tallikadun suomalaisesta historiasta

11.00 Hyppäämme bussin kyytiin ja teemme pienen kaupunkikiertoajelun. Ylitämme yhden Pietarin monista silloista Nevajoen yli Vasilin saarelle.

12-13.30 Vierailemme hieman tuntemattomammassa, tsaarin työtoverin Menshikovin, palatsissa, joka on Pietarin ensimmäinen suuri kivirakennus ja loistokkaasti sisustettu. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää 1700-luvun upeisiin kaakelilaattoihin.

13.30 -15 Vietämme vapaata aikaa viihtyisällä kävelykadulla, jonka varrella on useita ravintoloita. Mahdollisuus ostoksiin. Omatoiminen lounas.

15-16.30 Astelemme aistit valppaina maustemuseoon. Kierroksen jälkeen nautimme museossa kupposen teetä, jonka lomassa Kirsi kertoo venäläisestä teenjuonnista ja teeseremoniasta.

16.30 Metromatka hotelliin. Pietarin ja Moskovan metrot rakennettiin lähes heti toisen maailmansodan jälkeen. Höttöisen, suomaisen maaperän vuoksi Pietarin metro on yksi maailman syvimmille kaivetuista. Useat asemat ovat kuin taideteoksia ja kuuluja koristeellisuudestaan. 

19- Vapaa ilta/ennakkoon varattua lisämaksullista kulttuuriohjelmaa 

Toiveittesi mukaisesti hankimme pääsyliput Mihailovskin teatterin balettiin tai oopperaan tai Filharmonian suuren tai pienen salin konserttiin (ajankohdan tarjonnan mukaisesti).

 

4. päivä - venäläisen ruuan kokkauskurssi, pelmenien pyörittelyä

Hotelliaamiainen

10.30 Uloskirjautuminen hotellista, matkatavarat mukaan bussiin

11- Pääsemme itse kokkaamaan! Paikallisen oppaan ja Kirsin ohjaamina loihdimme Taste lab -keittiössä maittavan aterian pelmeneineen, minkä jälkeen nautimme sen lounaaksi.

14- Kuljetus Suomen asemalle, jonka ympäristössä teemme viimeiset tuliais- ja eväsostokset

15.30 Allegro-juna lähtee Suomen asemalta

19.00 Matka päättyy Helsinkiin (väliasemat Vainikkala, Kouvola, Lahti, Tikkurila, Pasila)

Matkan retket sisältävät ohjelman mukaisesti kävelyä, askelmia, portaita ja mahdollisesti epätasaista maastoa, minkä vuoksi matka ei sovellu liikuntaesteisille. Mukavat kävelykengät on hyvä varata matkalle mukaan.
Ajat ovat paikallista aikaa. Kesäaika on Pietarissa sama kuin Suomessa, talviaika on +1h Suomen aikaan verrattuna. Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.
 

Varaa paikkasi, ja virittäydy venäläisten makujen tunnelmaan jo nyt - kuuntele Kirsin haastattelu Yle Areenasta!
Tässä Kirkko ja Kaupunki -lehden jutussa puolestaan Kirsi kertoo blineistä.

Ei tulevia lähtöjä

Kirsi Viljaala, venäläisen ruoan tuntija

Kirsi Viljaala tuntee venäläisen keittiön
Kirsi Viljaala on toiminut asiantuntijaoppaana useilla Pietarin ja Georgian matkoilla. Hän on perinteisen venäläisen kansan ruoan puolestapuhuja ja ansioitunut venäläisen keittiön tuntija. Kirsi on opiskellut Neuvostoliitossa (Valko-Venäjällä) ammatillisen oppilaitoksen ruoanvalmistuksen opettajaksi, ja hän toimii Helsingin Suomalais-venäläisessä koulussa kotitalousopettajana. Koulutukseltaan hän on myös venäjän kielen ja kirjallisuuden opettaja (FK). Kirsi on vetänyt lukuisia venäläisen ruuan valmistuskursseja sekä esiintynyt eri tilaisuuksissa. Viljaala on ollut mukana tekemässä venäjän oppikirjasarjaa ja julkaissut Suomi-venäjä-suomi Kulinaarisen sanaston (Restamark 2013), josta on otettu 2. painos. Venäläisestä keittiöstä puhuttaessa blinit ovat Kirsin lempiaihe. Hapankaalikeitto ja haudutettu tee vievät Kirsin kylmän, pimeän talven yli - kesällä nautitaan Kaukasuksen herkkuja.

Venäläinen keittiö

Kaali on venäläisen keittiön perusraaka-aine
Venäläisessä keittiössä on vaikutteita talonpoikien yksinkertaisesta ruoasta, tsaarin ajan palatsien ylellisyydestä, lähikansojen perinteistä sekä ortodoksisesta uskonnosta paastoineen. Keittiöön kuuluu perinteisesti keittoja, kalaruokia ja suolaisia leivonnaisia. Venäläisessä keittiössä suositaan puhtaita, yksinkertaisia makuja ja sen tärkein väline on ollut uuni. Raaka-aineina käytetään paljon kalaa, viljaa, sieniä sekä itse valmistettuja hapatettuja vihanneksia – etenkin kaalia eri muodoissa. Tunnettuja venäläisiä ruokia on mm. piirakat, blinit, seljanka, borssikeitto, pelmenit ja stroganoff. Kaviaari, smetana, tattari, ruisjauhot ja happamat suolakurkut ovat levinneet moniin maailman keittiöihin.

Georgialainen keittiö

Hinkalit tehdään useimmiten liha- tai sienitäytteillä
Georgialaisessa keittiössä on vaikutteita vuoristokansojen yksinkertaisesta ruoasta ja lähikansojen perinteistä. Keittiöön kuuluu perinteisesti runsaasti alkupaloja, kasvisruokia ja makeita hedelmäruokia. Yrtit - erityisesti korianteri - valkosipuli sekä pähkinät eri muodoissaan ovat ominaisia georgialaiselle keittiölle. Aterioissa suositaan puhtaita, yksinkertaisia makuja ja raaka-aineet saadaan läheltä, useimmiten omasta puutarhasta. Ruuat ovat suomalaiseen makuun taitavasti maustettuja, mutta eivät kuitenkaan tulisia. Georgialaisesta pitopöydästä löytyy runsaasti valinnanvaraa myös kasvissyöjille. Ruokavalio sopii monelta osin mainiosti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Tunnettuja georgialaisia ruokia ovat taikinanyytit hinkalit, juustoinen hatsapurileipä, hartsho-keitto sekä erilaiset shaslik-vartaat. Georgialainen viinikulttuuri on levinnyt ympäri maailman.

Uzbekistanilainen keittiö

Teenjuonti kuuluu jokaiseen ateriaan
Uzbekistanilaisessa keittiössä maistuu Keski-Aasian historia. Paikalliseen pöytään katetaan satoja vuosia samoilla perinneresepteillä valmistettuja herkkuja, joissa on vaikutteita paimentolaiskansojen yksinkertaisesta ruoasta sekä islaminuskon perinteistä. Keittiöön kuuluu perinteisesti piirakoita, lampaanliharuokia ja makeita leivottuja ruokia. Uzbekistanilaisessa keittiössä suositaan maustettuja, lämpimiä makuja ja tärkeässä roolissa on teenjuonti. Tunnettuja uzbekistanilaisia ruokia ovat riisistä, lihasta ja juureksista haudutettu pilahvi eli plov, keitetyt lihanyytit mantyt, aromikas lagman-nuudelikeitto sekä erilaiset shaslik-vartaat. Keski-aasialainen ruokakulttuuri on levinnyt ympäri maailman.

Catherine Hotels****

Catherine Art Hotel Pietari_Lähialuematkat
Tunnelmallinen ja tyylikäs hotelli Pietari ydinkeskustassa pääkatu Nevski prospektin varrella. Venäläisen taiteen museoon on 500 m ja kävelymatkan päässä ovat myös Verikirkko ja taidemuseo Eremitaaši. Hotellissa on georgilainen ravintola Phali Hinkali, jossa tarjoillaan aamiainen. Huoneissa on taulu-tv, pieni jääkaappi, vedenkeitin ja tallelokero. Hotellissa on ilmainen wi-fi. Kylpyhuoneen varustukseen kuuluu hiustenkuivain, tohvelit ja kylpytuotteita. Jokaisessa huoneessa on kirjoituspöytä ja vedenkeitin. Lähimmät metroasemat Gostinyi Dvor ja Nevsky prospekt sijaitsevat 300 - 400 m päässä. Osoite: Nevsky prospekt 32 - 34, Pietari.

Allegro

Bistro Allegro_Lähialuematkat
Allegrolla on neljä edestakaista vuoroa päivittäin Helsingin, Viipurin ja Pietarin välillä. Matka-aika Helsingistä Pietariin on 3,5 tuntia. Helsingin päärautatieaseman lisäksi Allegroon voi nousta Pasilassa, Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. Venäjän puolella juna pysähtyy Viipurissa. Palveluihin kuuluu ravintolavaunu Bistro Allegro ja vaunuosastoissa on toisinaan kärrymyynti. Junan kulkiessa Suomen puolella on mahdollisuus vaihtaa valuuttaa suomalaiselta valuutanvaihtajalta. Junassa on lasten leikkiosasto, esteetön wc ja paikat pyörätuolille sekä lemmikkien kanssa matkustaville. Pietariin matkustavien tai sieltä lähtevien matkustajien passi- ja tullitarkastukset hoituvat kätevästi junamatkan aikana. Viipuriin saapuvien ja Viipurista lähtevien matkustajien (Venäjän) viranomaistarkastukset tehdään Viipurin asemarakennuksessa.