Pushkinin ja Dovlatovin jalanjäljillä 17. - 22.4.2019 | Lähialuematkat

Pushkinin ja Dovlatovin jalanjäljillä 17. - 22.4.2019

Kevään odotettu kirjailijamatka Pushkinin ja Dovlatovin jäljillä Tallinnaan ja Pietariin. Suomi-Venäjä-Seuran kanssa yhteistyössä järjestettävällä matkalla tutustut suurten venäläisten kirjailijoiden elämään hyvässä seurassa. Sergei Dovlatovin teoksia kääntäneen Pauli Tapion ja SVS:n oman matkanjohtajan johdolla tutustumme lisäksi Hatsinaan ja Pihkovaan sekä keskustelemme kirjallisuudesta Suomi-talossa Pietarissa. Varmista paikkasi matkalle pian! 

Pushkinin ja Dovlatovin jalanjäljillä 17.-22.4.2019

Matkapaketin hintaan 990 € sisältyy

  • Laivamatka Helsingistä Tallinnaan (majoitus 2 hengen hytissä)
  • Hotellimajoitus Pihkovassa (2 yötä), Pietarissa (2 yötä)
  • Ohjelman mukaiset retket kuljetuksineen
  • Ohjelman mukaiset ruokailut
  • Dovlatov-asiantuntijan Pauli Tapion ja Suomi-Venäjä-Seuran matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan

Lisäpalvelut

  • Venäjän kertaviisumi 80 €
  • Lisä majoituksesta 1 hengen huoneessa 175 €
  • Asiakirjojen postitus matkan varaajan osoitteeseen 10 €

Matkan viimeinen varauspäivä on 10.3.2019. Matkapaketin hinta on Suomi-Venäjä-Seuran jäsenille 965 € (kertaviisumi 80 €). Jäsenalennuksen saamiseksi tarvitset verkkokaupan varausta varten seuran jäsennumerosi ja alekoodin, jonka saat Suomi-Venäjä-Seurasta. Voit pyytää myös asiakaspalveluamme tekemään varauksen puolestasi matkat@lahialuematkat.fi tai 09 66895730. 

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Russian Tours Ltd. Lähialuematkat. Matkaan sovelletaan Lähialuematkojen erityisehtoja seuramatkoille ja Yleisiä pakettimatkaehtoja. Tutustu matkaehtoihin.  Matkanjärjestäjä pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin. 

Matkaohjelma

Keskiviikko 17.4.

Kokoontuminen Helsingin Länsiterminaaliin 1 (Tyynenmerenkatu 8) Suomi-Venäjä-Seuran matkanjohtajan Merja Jokelan ja kirjallisuusasiantuntija Pauli Tapion kanssa. Tarkka kokoontumisaika ja -paikka ilmoitetaan ennen matkaa. 

18.30 lähtö Tallink Europe -laivalla Helsingistä kohti Tallinnaa. Majoittuminen laivalla kahden hengen hytteihin (B2-hytti, jossa on yksi ala- ja yksi ylävuode). 

Torstai 18.4.

Aamiainen laivassa. 

8.00 Saapuminen Tallinnaan (D-terminaali, Lootsi 13)

Tallinnaan saavuttuamme suuntaamme tutustumaan Dovlatovin työhön Tallinnassa.

Nautimme lounaan kaupungilla, minkä jälkeen lähdemme ajamaan kohti Petserin luostaria. Luostarivierailun jälkeen jatkamme Pihkovaan, jossa yövymme hotelli Oktjabrskajassa.

Perjantai 19.4.

Hotellin aamiaisen jälkeen tutustumme kauniiseen Pihkovaan opastetulla kiertoajelula. 

Hotelliaamiaisen jälkeen tutustumme Pihkovaan opastetulla kiertoajelulla. Jatkamme Mihailovskojeen ja Pushkinin haudalle. Vierailemme Dovlatovin museossa ja Pushkinin suvun tärkeillä paikoilla. Lounastamme Pushkinin vuorilla ja palaamme illaksi Pihkovaan.

Lauantai 20.4.
 

Aamiaisen jälkeen lähdemme Pietarin eteläpuolella sijaitsevaan Hatsinaan. Siellä vierailemme palatsissa, joka mainitaan Pushkinin kertomuksessa "Станционный смотритель". Illansuussa ajamme Pietariin, jossa majoitumme hotelli Dostojevskiin.

Sunnuntai 21.4.

Aamiainen hotellissa.

Käymme Dovlatovin ja Pushkinin patsailla ja vierailemme Pushkinin museossa.

Lounas.

Ilta vapaa-aikaa.  

Maanantai 22.4.

Aamiaisen jälkeen klo 11.00 kirjaudumme ulos hotellista. Lähdemme kohti Suomi-taloa, jossa pidämme kirjallisuusteemaisen keskustelutilaisuuden. Suomi-talosta jälkeen lähdemme Suomen rautatieasemalle.  

15.30 Allegro lähtee Pietarista kohti Vainikkalaa ja Kouvolan, Lahden ja Tikkurilan kautta  Helsinkiin, jonne saavumme klo 18.57.

 

Aleksandr Puškin

Aleksandr Pushkin_Lähialuematkat
Aleksandr Sergejevitš Puškin 1799-1837 oli romantiikan ajan venäläinen runoilija ja kirjailija, jota on pidetty koko venäläisen kirjallisuuden ja sen kultakauden synnyttäjänä. Puškin pyrki vapaaseen muotokieleen, hylkäsi teennäisenä kokemansa klassisen muodon ja esiromantiikan ylitunteellisen ilmaisun. Hän liittyi ylioppilasvuosinaan radikaaliin nuorisoon ja yhteiskunnallisiin uudistajiin ja joutui karkotetuksi Kaukasiaan ja Krimille. Puškinin tuotanto on varsin monipuolista: kuuluisimpien romaanien Jevgeni Oneginin, Patarouvan ja Kapteenin tyttären lisäksi hän on kirjoittanut tragedian Boris Godunov, näytelmiä ja satuja. Monet maailman esitetyimmistä oopperoista (Jevgeni Onegin, Boris Godunov, Ruslan ja Ljudmila) pohjautuvat hänen teksteihinsä.

Pauli Tapio

Pauli Tapio (kuva Timo Raunio)
Pauli Tapio (s. 1986) on Helsingissä asuva, Oulussa syntynyt kääntäjä, tohtoriopiskelija, kriitikko ja runouslehti Tuli&Savun entinen toimittaja. Tapio kääntää erityisesti venäläistä kirjallisuutta – niin proosaa kuin runouttakin. Vuonna 2013 Tapio sai Raija Rymin -kääntäjäpalkinnon Dovlatov-käännöksistään Meikäläiset ja Matkalaukku. Tapio on suomentanut myös Dovlatovin teokset Ulkomuseo ja Haarakonttori. Pauli Tapion oma esikoisteos Varpuset ja aika voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon vuonna 2017.

Pihkova

Pihkova Pihkova on 200 000 asukkaan hieno, historiallinen kaupunki Luoteis-Venäjällä 70 km Viron rajalta itään. Kaupunkikuvaa värittävät monet linnoitukset ja kaupungin luostarit ovat hyvin kunnostettuja matkailunähtävyyksiä. Varhaisin kirjallinen merkintä Pihkovasta on jo vuodelta 903. Matkailija löytää Pihkovasta mainioita kahviloita ja ravintoloitaVenäjän kirjallisuuden merkittävin romaanitaiteilija ja runoilija Aleksandr Puškin (1799-1837) vietti ahkerasti kirjoittaen yhteensä neljä vuotta lähellä Pihkovaa, Mihailovskojessa äitinsä maatilalla. Nykyisin Mihailovskojessa sijaitsee Puškin-museo ja itse kirjailija on haudattu läheisen luostarin kirkkoon. Kirjailija Sergei Dovlatov toimi Mihailovskojessa oppaana vuonna 1976-77 ja Mihailovskojesta löytyy myös Dovlatov-museo.

Sergei Dovlatov

Sergei Dovlatov.
Omaelämäkerrallista proosaa kirjoittanut Sergei Dovlatov (1941–1990) on sukupolvensa luetuimpia venäläisiä kirjailijoita, vaikka eläessään hän sai kotimaassaan julki vain kaksi novellia. Häntä pidetään venäläisen satiirin ja naurun mestarina, joka ei kuvauksissaan säästele itseironiaa. Dovlatov opiskeli 60-luvun taitteessa Leningradin valtionyliopistossa suomen kieltä. Hän oli kuitenkin aktiivisempi vastakulttuuripiireissä kuin yliopistolla. Noina vuosina hän ystävystyi monien nuorten kirjailijoiden kanssa (mm. Jevgeni Rein, Anatoli Naiman, Joseph Brodsky). Dovlatov joutui kahnauksiin turvallisuusviranomaisten kanssa julkaistuaan kertomuksiaan ulkomailla emigranttilehdissä. Vuonna 1978 Dovlatov lopulta emigroitui New Yorkiin, jossa hänen kirjallinen uransa lähti nousuun. Vuosina 1976-1977 Dovlatov työskenteli Pihkovan lähellä Mihailovskojessa Puškin-museon oppaana. Ajanjaksoa kuvaa teos Ulkomuseo.

Allegro

Bistro Allegro_Lähialuematkat
Allegrolla on neljä edestakaista vuoroa päivittäin Helsingin, Viipurin ja Pietarin välillä. Matka-aika Helsingistä Pietariin on 3,5 tuntia. Helsingin päärautatieaseman lisäksi Allegroon voit nousta Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. Venäjän puolella juna pysähtyy Viipurissa. Palveluihin kuuluu ravintolavaunu Bistro Allegro ja vaunuosastoissa on toisinaan kärrymyynti. Junan kulkiessa Suomen puolella on mahdollisuus vaihtaa valuuttaa suomalaiselta valuutanvaihtajalta. Junassa on lasten leikkiosasto, esteetön wc ja paikat pyörätuolille sekä lemmikkien kanssa matkustaville. Viranomaistarkastukset tehdään kätevästi junamatkan aikana junan lähtiessä Helsingistä ja Pietarista. Viipurissa tarkastukset hoidetaan asemarakennuksessa.