Taidematka Pietariin junalla | Lähialuematkat

Taidematka Pietariin 16.-18.3.2018

Näkymä Verikirkolle Gribojedovin kanavalta

Taiteen ystävän unelmamatka Pietariin. Tutustu taidevaikuttaja Heikki Lahelman johdolla Pietarin taidemuseoiden helmiin, Eremitaašiin, Venäläisen taiteen museoon ja Fabergé-museoon. Eremitaašissa perehdymme impressionisteihin - Renoirin, Pisarron, van Goghin, Monet´n ja Gauguinin teoksiin. Venäläisen taiteen museossa keskitymme peredvižhnikien teoksiin ja ikoneihin. Taidenautinnon kruunaa vierailu Fabergé-museossa, jossa näemme tsaariperheille valmistetut, mittaamattoman arvokkaat pääsiäismunat. Tämä matka on sinulle, joka haluat tutustua mielenkiintoisessa seurassa kulttuurihistorian helmiin pintaa syvemmältä.

Taidematka Pietariin 16.-18.3.

Matkapaketin hintaan 459 € sisältyy

 • Allegro-junamatkat (2. lk) Helsinki - Pietari (10.00 - 14.27), Pietari - Helsinki (20.30 - 22.57)
 • Kahden yön majoitus hotelli Dostojevskyssa jaetussa kahden hengen Standard-huoneessa
 • Aamiainen x 2 hotellissa
 • Taidemuseo Eremitaaši, suomenkielinen opastus
 • Venäläisen taiteen museo, suomenkielinen opastus
 • Fabergé-museo, suomenkielinen opastus
 • Kuljetukset ohjelman mukaan Pietarissa
 • Kolmen ruokalajin lounas ravintola Katjushassa
 • Heikki Lahelman ja Lähialuematkojen matkanjohtajan palvelut matkan aikana

Lisäpalvelut

 • Venäjän viisumi 72 €/hlö
 • Hop-on-hop-off-kaupunkikiertoajelu 29 €/hlö
 • Illallinen ravintola Cabinet Portretissa 48 €/hlö
 • Lisämaksu majoituksesta yhden hengen huoneessa 50 €/hlö

Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Lähialuematkat. Matkaan sovelletaan yleisiä valmismatkaehtoja ja Lähialuematkojen erityisehtoja seuramatkoille. Matkan varausmaksu 75 €/hlö maksetaan matkavarauksen yhteydessä ja loppumaksu viimeistään kuukausi ennen matkalle lähtöä. Matkan viimeinen varauspäivä on 9.2.2018 mikäli paikkoja riittää siihen asti. Tutustu matkaehtoihin.

Varaa matka Lähialuematkojen verkkokaupassa ilman palvelumaksua. Varausta varten tarvitset oman ja mahdollisen matkaseuralaisesi passitiedot. Voit varata matkan myös asiakaspalvelussamme p. 09 6689 5730 tai sp. matkat@lahialuematkat.fi tai käymällä toimistossamme Vuorimiehenkatu 3 (Helsinki) ma - pe klo 9 - 17 tai Helsingin päärautatieaseman toimistossa ma - pe klo 10 - 18. Asiakaspalvelussa tehdystä varauksesta perimme 18 € toimistomaksun.

Matkalle tarvitaan Venäjän viisumi. Lähialuematkat hoitaa käytännön järjestelyt. Varmista että passi on voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen. Lisätietoa Venäjän viisumeista.  

Matkaohjelma

Perjantai 16.3.

9.30 Tapaaminen Heikki Lahelman ja Lähialuematkojen matkanjohtajan kanssa Allegro-junan lähtöraiteen alussa Helsingin päärautatieasemalla.

10.00 Allegro lähtee kohti Pietaria.

Junassa on mahdollisuus vaihtaa ruplia kiertävältä valuutanvaihtajalta (käteinen raha, ei luotto- tai pankkikorttia). Raja- ja tullitarkastukset hoituvat kätevästi junamatkan aikana niin Suomen kuin Venäjän puolella. Junassa palvelee Bistro Allegro, jossa voi nauttia omakustanteisesti virvokkeita, lämpimiä ja kylmiä ruoka-annoksia ja vaikkapa juhlistaa matkan alkua lasillisella kuohuvaa. Matka taittuu mukavasti seurustellen ja kauniita maisemia katsellen. Junaan voi nousta myös Tikkurilasta, Lahdesta, Kouvolasta ja Vainikkalasta.

14.27 Saavumme Pietariin Suomen rautatieasemalle (Finjandskij vokzal), josta bussikuljetus hotelli Dostojevskiin.

Majoittuminen. Vapaa-aikaa.

19.00 Illallinen ravintola Cabinet Portrait´ssa. Kolmen ruokalajin illallinen on lisäpalvelu (48 €), jonka voit halutessasi varata samalla kun ostat matkapaketin. Cabinet Portrait on sisustettu 1800- ja 1900-luvun vaihteen aristokraattiseen henkeen. Gramofonilla soitettu jazz- tai blueshenkinen taustamusiikki luo miellyttävän tunnelman ja keittiö tarjoaa venäläisen ruokaperinteen herkkuja. Ravintolaan on hotelli Dostojevskysta n. 400 m, ja matka taittuu kävellen mennen tullen. Vaihtoehtoisesti voit viettää vapaa-aikaa kaupungilla tai levätä hotellissa.

Lauantai 17.3.

Aamiainen hotellissa.

10.00 - 13.00 Opastettu retki Venäläisen taiteen museoon.

Suomea puhuva paikallinen opas tulee hotelliin vastaan ja lähdemme autolla Venäläisen taiteen museoon. Oppaan ja Heikin johdolla tutustumme museon yli 400.000 näyttelyesineen joukosta erityisesti venäläisten ns. kiertävien eli peredvižhnikien teoksiin, ikoneihin ja venäläiseen avantgardeen. Näemme mm. Isaak Levitanin, Ilja Repinin, Vasili Perovin ja  Ivan Shiskinin teoksia sekä yhden Kazimir Malevitšin kuuluisista Mustista neliöistä.

13.00 - 14.00 Lounas ravintola Katjushassa Pietarin keskustassa.

Samovaari ravintolan eteisessä toivottaa tervetulleeksi Katjushaan, jossa tunnet olevasi vierailulla paikallisen perheen luona. Romanttisesti sisustetussa ravintolassa on tarjolla venäläisen keittiön perinteisiä herkkuja blineistä borskeittoon ja stroganoviin. Lounas-meny tarkentuu myöhemmin. Lounas sisältyy matkapaketin hintaan.

14.00 - 17.00 Suomeksi opastettu retki Fabergé-museoon. Vierailun jälkeen kuljetus hotelliin.

Ilta vapaa-aikaa.

Sunnuntai 18.3.

Aamiainen hotellissa.

12.00 Kirjautuminen ulos hotellista.

Vapaa-aikaa kaupungilla. Jos haluat lähteä aamiaisen jälkeen kaupungille, voit luovuttaa huoneen jo aamulla ja jättää matkatavarat säilytykseen hotellin vastaanottoon.

15.30 - 18.30 Vierailemme taidemuseo Eremitaašissa suomea puhuvan oppaan seurassa.

18.30 Kuljetus Eremitaašista Suomen rautatieasemalle.

Aseman läheisyydessä on marketti ja kahviloita, joissa voi syödä ja nauttia virvokkeita ennen junamatkaa.

20.30 - 22.57 Allegro Pietari - Helsinki.

Kiitos seurastanne!

Matkavinkit!

Valuutta ja hintataso: Venäjän valuutta on rupla (RUR). Suosittelemme vaihtamaan ainakin pienen määrän ruplia jo Suomessa tai Allegrossa matkan aikana. Rahaa voi vaihtaa esim. FOREXissa  Helsingin päärautatieasemalla Lähialuematkojen toimistoa vastapäätä. Keskivertomatkailijalla vaihtomäärä on yleensä niin pieni että ei juuri häviä eikä voita, vaihtaapa valuutan Suomessa tai paikan päällä. Ruplan kurssi on 1 € = n. 67 ruplaa (heinäkuussa 2017). Ravintoloissa ja kaupoissa hintataso on yleisesti hieman edullisempi kuin Suomessa. Selviät hyvin jos suunnittelet budjettisi Suomen hintatason mukaan. Luottokortit kelpaavat yleisesti maksuvälineenä, mutta varmista asia etukäteen esim. ravintolassa. Ruplia voit nostaa kätevästi pankkiautomaateista ja vaihtaa rahanvaihtopisteissä tai pankeissa. Euro tai dollari eivät käy maksuvälineeksi. 

Turvallisuus: Pietari on suurkaupunki, joten pidä laukusta ja lompakosta hyvää huolta taskuvarkaiden varalta. Ole myös liikenteessä varovainen. Muuten Pietari on matkalaiselle yhtä turvallinen kuin muutkin Euroopan kaupungit. 

Suomen tullisäännökset: yli 18-vuotias saa tuoda Venäjältä Suomeen alkoholia (yli 22% väkeviä voi tuoda jos olet yli 20-vuotias). Sallitut määrät ovat: 1 litra väkeviä 40 %:sta alkoholia (esim. Vodka)  TAI 2 litraa aperitiiveja (esim. samppanja, lonkerot tai muut alle 22% alkoholijuomat) + 4 litraa viinejä + 2 laatikkoa olutta (16 litraa) + 1 tupakkakartonki.

Allegro

Allegrolla on neljä edestakaista vuoroa päivittäin Helsingin ja Pietarin välillä. Matka-aika Helsingistä Pietariin 3,5 tuntia. Helsingin päärautatieaseman lisäksi Allegroon voit nousta Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. Venäjän puolella juna pysähtyy Viipurissa. Palveluihin kuuluu ravintolavaunu, vaunuosastoilla kärrymyynti ja junan kulkiessa Suomen puolella mahdollisuus vaihtaa valuuttaa. Junassa on lasten leikkiosasto, esteetön wc ja paikat pyörätuolille ja lemmikkien kanssa matkustaville.

Dostoevsky ***

Siisti perushotelli sijaitsee Vladimirski Passazh -ostoskeskuksen ylemmissä kerroksissa. Tilavissa, lämminsävyisissä huoneissa on internetyhteys ja tallelokero. Hotellissa palvelevat ravintola Dostoevsky ja kirjailijan romaanin päähenkilön mukaan nimetty baari Raskolnikov. Pääkatu Nevski prospektille on matkaa 450 m ja Talvipalatsiin 2,5 km. Hotellin alapuolella on metroasema Vladimirskaja-Dostojevskaja, josta on suora linja Suomen rautatieasemalle. Hotellilla on oma pysäköintialue, sauna, kuntosali sekä neljä kokoustilaa. Lähialuematkojen tähtiluokitus 3***. Osoite: Vladimirskiy prospekt 19.

Fabergé-museo

Sininen sali Fabergé-museossa.
Pietarin Fabergé-museo esittelee maailmankuulun pietarilaisen kultasepän Carl Fabergén (1846 - 1920) tuotantoa. Fabergé oli tunnettu 1700-luvun ranskalaisilta kultasepiltä oppimastaan tavasta työstää emali läpikuultavaksi. Fabergé toimi tsaari Aleksanteri III:n ja Nikolai II:n hovihankkijana ja hänet tunnetaan erityisesti tsaariperheelle tehdyistä ylellisistä pääsiäismunista. Fabergén palveluksessa oli useita suomalaisia koruseppiä ja kellontekijöitä. Museo on hankkinut ympäri maailmaa levinneitä Fabergén luomuksia vuosien ajan takaisin Venäjälle. Yhteensä 50:stä tsaarien valmistuttamista pääsiäismunista yhdeksän on nähtävillä museossa. Museo sijaitsee 1700-luvulla rakennetussa upeassa Shuvalovin palatsissa Fontankan rantakadulla lähellä Nevski prospektia.

Heikki Lahelma

Taidevaikuttaja, ekonomi Heikki Lahelma on tehnyt uraauurtavaa yhteistyötä venäläisten taide- ja tiedelaitosten kanssa. Lahelma ryhtyi 1980-luvulla ennakkoluulottomasti tuottamaan näyttelyitä Neuvostoliitosta Suomeen. Ensimmäinen näyttely oli Avaruus 2000 Espoon Dipolissa. Lahelma on tuonut Suomeen lisäksi Suuren mammuttinäyttelyn, Silkkitie-, Fabergén aika -näyttelyt ja Ivan Aivazovski- ja Ilja Repin -näyttelyt.Yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon kanssa Lahelma on tuonut useita Tretjakovin gallerian näyttelyitä Helsinkiin.

Taidemuseo Eremitaaši

Taidemuseo Eremitaasi
Maailman suurimpiin kuuluva taide- ja kulttuurihistoriallinen museo. Eremitaašissa on yli 3 milj. näyttelyesinettä 365 huoneessa Talvipalatsin, Uuden Eremitaašin, Vanhan Eremitaašin ja Pienen Eremitaašin palatsirakennuksissa. Katariina II:n yksityiskokoelmista alkunsa saaneessa kokoelmassa on antiikin, Euroopan, Venäjän ja itämaiden taide- ja arkeologisia esineitä. 1700- ja 1800-luvun rakennukset ovat itsessään jo häikäisevä nähtävyys. Eremitaaši sijaitsee Palatsinaukiolla Nevski Prospektin alkupäässä. Lähin metroasema Admiralteiskaja 500 m. Museo on maanantaisin kiinni. Lähialuematkoista hankitulla pääsylipulla pääset sisään kassajonon ohitse.

Venäläisen taiteen museo

Venäläisen taiteen museo Pietarissa on maailman suurin venäläisen taiteen museo. Sen vanhimmat esineet ovat 900-luvulta ja kokoelmissa on yhteensä 400 000 näyttelyesinettä. Museo perustettiin huhtikuussa 1895 Nikolai II:n käskystä taiteen, kulttuurin ja historian museoksi. Nykyisin neljässä eri rakennuksessa toimivan museon päärakennus on italialaisen Carlo Rossin suunnittelema, alunperin suuriruhtinas Mihail Palvovitšin yksityisasunnoksi rakennettu empiretyylinen palatsi. Venäläisen taiteen museossa on mm. Andrei Rublevin ikoneita, Aivazovskin meriaiheisia teoksia, peredvizhnikien maalauksia sekä mittava venäläisen avantgarden kokoelma, mm. Kasimir Malevitšin kuuluisa Musta neliö. Runoilija Aleksander Pušhkinin patsas toivottaa vieraat tervetulleeksi museeoon päärakennuksen edessä.