Taidematka Moskovaan | Lähialuematkat

Taidematka Moskovaan 11.-14.4.2019

Pyhän Vasilin kirkko Punaisella torilla Moskovassa_Lähialuematkat

Kevään odotettu taidematka Moskovaan. Lähde taidevaikuttaja Heikki Lahelman johdolla tutustumaan Moskovan kulttuurin helmiin. Näemme salaperäisen Kremlin, Tretjakovin gallerian, Pushkinin taidemuseon ja maailman arvokkaimpiin kuuluvan kruununjalokivikokoelman Kremlin Timanttihuoneen. Tämä matka on sinulle joka haluat tutustua maailmanluokan taideaarteisiin ja Venäjän kiehtovaan historiaan. Varmista paikkasi pian kevään odotetuimmalle matkallemme. 

Taidematka Moskovaan 11.-14.4.2019

Matkapaketin hintaan 699 eur sisältyy

 • Junamatka Helsinki - Moskova Tolstoi-yöjunalla (1. lk)
 • Lento Moskova - Helsinki, Aeroflotin turistiluokka
 • Majoitus 2 yötä Holiday Inn Lesnaya Moscow -hotellissa (jaettu 2 hengen standard-huone)
 • Opastettu retki Tretjakovin galleriaan
 • Opastettu retki Kremliin sisältäen vierailun Timanttihuoneessa
 • Opastettu retki Pushkinin taidemuseoon
 • Opastettu retki neuvostoliittolais-venäläisen realistisen taiteen museoon IRRI:in
 • Taideasiantuntija Heikki Lahelman ja Lähialuematkojen matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan
 • 3 x aamiainen ja lounas 12.8.
 • Ohjelman mukaiset bussikuljetukset

Lisäpalvelut

 • Venäjän kertaviisumi 72 eur
 • Passin/viisumin postitus varaajan osoitteeseen 10 €/varaus
 • Lisämaksu majoituksesta 1 hengen junahytissä ja hotellihuoneessa 130 €/hlö

Matkan viimeinen varauspäivä on 4.3.2019. Matkan vastuullinen matkanjärjestäjä on Oy Russian Tours Ltd. Lähialuematkat.

Varmistathan, että passi on voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Matkalle tarvitaan viisumi. Lähialuematkat lähettää tarkemmat tiedot viisumia varten tarvittavista dokumenteista varausvahvistuksen yhteydessä ja hoitaa kaikki käytännön järjestelyt. Halutessasi löydät lisätietoa viisumista tästä

Matkaohjelma

Torstai 11.4.

18.00 Tapaaminen taideasiantuntija Heikki Lahelman ja Lähialuematkojen matkanjohtajan kanssa Helsingin päärautatieasemalla Tolstoi-junan lähtölaiturin alkupäässä. 

18.39 Tolstoi lähtee Helsingistä kohti Moskovaa. Junaan voi nousta lisäksi Pasilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. (Junan aikataulut vahvistuvat myöhemmin.)

Majoitumme junassa kahden hengen (1. lk)  hytteihin. Lippu- ja passitarkastus hoituu kätevästi junamatkan aikana. Junamatkan hintaan sisältyy pieni alkoholiton juoma ja pikkupurtavaa. Tolstoin ravintolavaunussa voi nauttia omakustanteisesti iltapalan tai tukevammankin illallisen. 

Perjantai 12.4.

Saavumme mahtavaan Moskovaan klo 9.19. Jatkamme bussilla aamiaiselle keskustaan. 

Vierailu Tretjakovin galleriassa. Tutustumme taidemuseon aarteisiin suomea puhuvan paikallisen oppaan johdolla. Vierailemme ns. vanhassa Tretjakovin galleriassa Lavrushinskij pereulok -kadulla. Museon tunnetuimpiin töihin kuuluvat mm. Andrei Rubljovin Pyhä kolminaisuus ja Vladimirin Jumalanäiti -ikoni, Alexander Ivanovin Kristuksen ilmestyminen kansalle, Repinin Iivana Julma ja hänen poikansa Iivana. 

Nautimme lounaan taidematkamme teemaan sopivassa ravintolassa Moskovan keskustassa. 

Iltapäivällä vierailemme Realistisen taiteen museossa (Institute of Russian Realist Art / IRRA)

Kuljetus Holiday Inn Lesnaya -hotelliin, jossa majoittuminen.

Ilta on vapaa-aikaa. 

Lauantai 13.4.

Aamiainen hotellissa. 

Aamupäivällä opastettu retki Moskovan Kremliin. Pääsemme tutustumaan Kremlin salaperäisten muurien sisäpuolelle, jossa on useita kirkkoja ja muita kauniita rakennuksia.

Kremlin vierailumme kohokohta on Timanttihuone, jota pidetään Englannin ja Iranin kruununjalokivikokoelmien ohella maailman merkittävimpänä. Kuuluisin näyttelyesine on keisarin hallitsijan valtikassa kiinni oleva Orlovin timantti, joka on peräti 189,62 karaattia. Orlovin timantin lisäksi Venäjän seitsemän historiallista jalokiveä -kokoelmaan kuuluvat mm. Shaahi-timantti,  232 karaatin Jakutian tähti sekä neuvostoaikana  nimetty 71,5 karaatin 50-vuotta SNTL:n kommunistinen puolue -timantti. Timanttihuoneessa on lisäksi Venäjän alueelta koottu ainutlaatuinen kulta- ja platinahippujen kokoelma, jonka suurin kultahippu on painoltaan 35 kiloa.  

Iltapäivä on vapaa-aikaa.

Moskovan sydämessä sijaitsevan Kremlin ympäristössä on runsaasti ravintoloita, kahviloita ja erinomaiset ostosmahdollisuudet. Punaisen torin laidalla palvelee edelleen 1893 valmistunut legendaarinen tavaratalo GUM ja lähellä sijaitsevat mm. tavaratalot TSUM ja lasten tavaroihin erikoistunut tavaratalo Detskij Mir. Bolshoi-teatteri ja Venäjän turvallisuuspalvelun FSB (entinen KGB) päämaja ovat myös kävelymatkan päässä. Keskustasta omatoiminen siirtyminen hotelliin. Lähialuematkojen matkanjohtaja ja Heikki Lahelma esittelevät Kremlin lähiympäristön paikkoja ja auttavat mielellään lounaspaikan valinnassa ja paluumatkassa metrolla tai taksilla takaisin hotelliin.

Ilta on vapaa-aikaa. Halutessasi voit pyytää matkaa varatessasi Lähialuematkoilta tarjouksen baletti- tai oopperalipuista Bolshoi-teatteriin tai tunnelmalliselle illallisristeilylle Moskovajoelle. Kerro toiveistasi kun varaat matkan verkkokaupassa tai ota erikseen yhteyttä asiakaspalveluumme matkat@lahialuematkat.fi tai 09 6689 5730. 

Sunnuntai 14.4.

Aamiainen ja vapaa-aikaa. 

12.00 kirjaudumme ulos hotellista ja lähdemme tutustumaan Pushkinin taidemuseoon. Lähellä Moskovajokea ja mahtavaa Kristus Vapahtajan katedraalia sijaitsevassa museossa on kattava kokoelma impressionistisia ja postimpressionistisia maalauksia sekä muuta maalaustaidetta renessanssista alkaen. Taidemuseon 600 000 näyttelyesineen joukossa on mm. Renoirin, Van Goghin ja Monet´n teoksia.

13.00 Lähtö Aeroexpress-paikallisjunalla kohti Sheremetjevon lentokenttää. Lähtö Belorusskajan rautatieasemalta. Matka kaupungin keskustasta suoraan terminaaliin taittuu erittäin kätevästi n. 30 minuutissa. 

18.20 - 20.05 lento SU2200 Helsinkiin. 

Matkaehdot

Matkaan sovelletaan Yleisiä matkapakettiehtoja ja Lähialuematkojen erityisehtoja tälle matkalle.

Matkaan sovellettavat erityismaksuehdot:

 • matkan varausmaksu on 150 €/hlö, joka maksetaan varaamisen yhteydessä
 • loppulasku on maksettava viimeistään 23.1.2019, tai jos matka varataan 23.1. tai sen jälkeen, on matka maksettava kokonaisuudessaan

Matkaan sovellettavat erityisperuutusehdot:

 • asiakkaan peruessa matkan viimeistään 23.1. on peruutuskulu 150 €/hlö
 • asiakkaan peruessa matkan 24.1. - 4.3. on peruutuskulu 60 % matkapaketin hinnasta
 • asiakkaan peruessa matkan 5. – 28.3. on peruutuskulu 75 % matkapaketin hinnasta
 • asiakkaan peruessa matkan 29.3. ja sen jälkeen, on peruutuskulu 95 % matkapaketin hinnasta
 • viisumin peruutuskulu on aina 100 % asiakkaan jätettyä viisumihakemuksen dokumentteineen Lähialuematkoihin.

Hyvä tietää

Lue lisätietoa valuutasta ja maksamisesta, ostoksista ja hintatasosta, ajasta ja turvallisuudesta Moskovassa tästä

 

Heikki Lahelma

Taidevaikuttaja, ekonomi Heikki Lahelma on tehnyt uraauurtavaa yhteistyötä venäläisten taide- ja tiedelaitosten kanssa. Lahelma ryhtyi 1980-luvulla ennakkoluulottomasti tuottamaan näyttelyitä Neuvostoliitosta Suomeen. Ensimmäinen näyttely oli Avaruus 2000 Espoon Dipolissa. Lahelma on tuonut Suomeen lisäksi Suuren mammuttinäyttelyn, Silkkitie-, Fabergén aika -näyttelyt ja Ivan Aivazovski- ja Ilja Repin -näyttelyt. Yhteistyössä Helsingin kaupungin taidemuseon kanssa Lahelma on tuonut useita Tretjakovin gallerian näyttelyitä Helsinkiin.

Institute of Russian Realist Art (IRRI)

Institute of Russian Realist Art taidemuseo Moskovassa_Lähialuematkat
Taidemuseo IRRI on Moskovan taidemaailman mielenkiintoinen helmi. Vuonna 2011 avattu museo esittelee venäläistä ja neuvostoliittolaista realistista maalaustaidetta 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. IRRI:n perustaja on yksityinen keräilijä, liikemies Aleksei Ananyev. Entiseen puuvillapainotehtaaseen perustetussa museossa on yli 500 näyttelyesinettä kolmessa kerroksessa, eri aikakausilta ja teemoittain. IRRI:n taiteilijoita ovat mm. Gely Korzhev, Viktor Ivanov, Dmitry Zhilinsky, Petr Ossovsky ja Efrem Zverkov. Museon tilat on valaistu taidokkaasti ja tyylikkäästi sisustettu. Museossa on viihtyisä kahvila ja myymälä.

Moskovan Kremli

Moskovan Kremlin asehuone ja Borovitskin torni I Lähialuematkat
Moskovan sydämessä oleva linnoitus eli Kremli on Venäjän hallinnollinen keskus, jossa sijaitsee mm. presidentin virka-asunto. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Kremlin pinta-ala on 27,5 hehtaaria. Muurien sisäpuolella on useita kultakupolisia katedraaleja ja arkkitehtonisesti kauniita rakennuksia. Kremlin pääkohteisiin kuuluu Asehuone, jossa on vanhoja aseita, haarniskoja ja hevosvaunuja, tsaarien kruununjalokiviä, kruunajaisvaatteita ja messupuku, vallan symbolina pidetty monomahin kruunu sekä kulta- ja hopeatöitä 1200 - 1800-luvulta. Asehuoneen yhteydessä on Timanttihuone, jossa on mittaamattoman arvokkaita kruununjalokiviä ja kultaesineitä. Kokoelmaa pidetään Englannin ja Iranin kruununjalokivikokoelmien ohella maailman merkittävimpinä.

Pushkinin taidemuseo

Pushkinin taidemuseo on Moskovan ykkösnähtävyyksiä_Lähialuematkat
Pushkinin taidemuseossa Moskovassa on kattava kokoelma eurooppalaisia impressionistisia ja postimpressionistisia maalauksia sekä muuta maalaustaidetta renessanssista alkaen. Taidemuseo avattiin 1912 ja sen 600 000 näyttelyesineen joukossa on mm. Renoirin, Van Goghin, Monet´n, Cezannen, Matissen ja Picasson teoksia. Kokoelmissa on lisäksi piirustuksia, veistoksia, taideteoksia, arkeologisia ja numismaattisia esineitä sekä taidevalokuvia. Museo sijaitsee Moskovan keskustassa lähellä Moskovajokea ja upeaa Kristus Vapahtajan katedraalia. Lähin metroasema Kropotkinskaja on kävelymatkan päässä.

Risteily Moskovajoella

Moskovan jokiristeilijä I Lähialuematkat
Risteily on erinomainen tapa tutustua Moskovaan. Vältyt ruuhkilta, ja 2,5 - 3 tuntia kestävän risteilyn aikana näet jokivarren upeissa maisemissa monia Moskovan merkittävimmistä nähtävyyksistä. Moderneissa jokilaivoissa on tasokas ravintola ruokailumahdollisuuksineen ja ilmainen wifi. Lähdöt hotelli Ukrainan laiturista läpi vuoden. Nähtävyyksiä: Gorkin puisto, ns. Stalinin hampaina tunnetut rakennukset hotelli Ukraina ja Moskovan valtiollinen yliopisto, Venäjän hallituksen rakennus eli Valkoinen talo, Moskovan pormestarin talo, Kiovan rautatieasema, Novodevitsin luostari, Luzhnikin stadion, Venäjän tiedeakatemia, Taiteilijoiden keskustalo, Pietari Suuren patsas, Kristus Vapahtajan kirkko, Kreml, Pyhän Vasilin kirkko ja Novospasskin luostari. Kulkuyhteydet: hotelli Ukrainan lähin metroasema Kievskaja 1,1 km. Teemme varauksen klo 13 lähdölle. Jos se on täynnä, klo 17 lähdölle.

Holiday Inn Lesnaya****

Hotel Holiday Inn Lesnaya Guest room I Lähialuematkat
Viihtyisä, moderni hotelli Moskovan ydinkeskustan tuntumassa 3 km päässä Punaiselta torilta ja 5 km Leningradin rautatieasemalta. Erittäin tilavissa, elegantisti sisustetuissa huoneissa on ilmastointi, wifi, tallelokero, taulu-tv ja vedenkeitin. Siisteissä kylpyhuoneissa on hiustenkuivain. Buffet-aamiainen nautitaan viihtyisässä aamiaishuoneessa. Käytössäsi on hyvin varusteltu kuntosali ja Red & White ravintolan ja lobbybaarin palvelut. Hotellin vastaanotto palvelee 24/7. Hotellin sijainti on erinomainen jos matkustat lentäen Moskovaan - 5 min. kävelymatkan päässä sijaitsevalta Belorusskaja-rautatie- ja metroasemalta lähtee puolen tunnin välein AeroExpress-juna Sheremetjevon lentokentälle. Osoite: Lessnaya ulitsa 15, Moskova

Tolstoi

Tolstoi-yöjunan makuuvaunu
Venäläinen yöjuna kulkee Helsingin ja Moskovan välillä kerran vuorokaudessa kumpaankin suuntaan. Kyytiin voi nousta Helsingin päärautatieaseman lisäksi Pasilassa, Tikkurilassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Vainikkalassa. Venäjällä Tolstoi pysähtyy Viipurissa, Pietarissa Ladozhskin asemalla, Tverissä, ja Moskovassa Leningradskin asemalla. Tolstoissa on nykyaikaiset ja erittäin siistit 1. luokan (hytti kahdelle henkilölle) ja 2. luokan (hytti neljälle henkilölle) makuuvaunut, joiden varustukseen kuuluu pc-pistorasiat. Vaunut on ilmastoitu, ja jokaisessa vaunussa on kahden wc:n lisäksi suihku. Palveluihin kuuluu lisämaksullinen internetyhteys. Junassa kulkee ravintolan työntekijä, jolta voi ostaa mm. kahvia, teetä ja pikkupurtavaa. Muissa käytännön asioissa opastaa vaunuhoitaja. Junassa on ainoastaan makuupaikkoja. Junassa on lisäksi ylellinen business-luokka, jonka makuuhyteissä on oma ilmastointi, suihku ja wc. Vaunun päädyssä palvelee pieni loungeravintola. Venäläistyylisessä ravintolavaunussa saa perinteisiä venäläisiä ruokia ja paikallisia juomia. Ravintolavaunussa on pöytiintarjoilu. Varustaudu maksamaan käteisellä (euro, rupla, US-dollari) vaikka luottokorttimaksu voikin olla mahdollista.