Hyvä tietää Moskovasta | Lähialuematkat

Hyvä tietää Moskovasta

Valuutta ja maksaminen: Venäjällä voi maksaa vain ruplilla. Luottokortti on Venäjällä nykyisin yleinen maksuväline, ja voit nostaa kortilla rahaa myös pankkiautomaateista. Käteistä rahaa kannattaa kuitenkin vaihtaa vähän metrolippua yms. pienostoksia varten. Perinteisiä rahanvaihtopisteitä ei Moskovassa enää ole kovin yleisesti. Ruplia voi vaihtaa Suomessa esim. Forexin rahanvaihtopisteessä Helsingin päärautatieasemalla tai Tolstoi-junassa, jossa valuuttaa voi vaihtaa suomalaisen rahanvaihtoyhtiön kiertävältä rahanvaihtajalta. Huomaathan, että Tolstoi-junassa kelpaa vain käteinen (rupla, euro, US-dollari). Ravintolavaunussa voi olla mahdollisuus luottokortilla maksamiseen. 

Ostokset ja hintataso: Moskovassa yleinen hintataso on korkeampi kuin Venäjän muissa kaupungeissa. Keskustan liikkeissä myydään paljon ulkomaisia brändituotteita, joiden hintataso on suomalaisittainkin korkea. Ravintoloissa kannattaa varautua Suomen hintatasoon, mutta esim. lounasaikaan on ns. business lunch -aterioita tarjolla Suomea edukkaampaan hintaan. Paikalliset alkoholijuomat (olut, vodka, samppanja) ovat edullisia, joten suosittelemmekin tuliaiseksi venäläistä samppanjaa, marjaliköörejä, vodkaa tai armenialaista konjakkia. Paikalliset karamellit, suklaa ja keksit ovat hyviä tuliaisia. Ostoskeskuksissa voi tehdä persoonallisia vaatelöytöjä ja keskustan liikkeistä tai hotellista pääset hankkimaan myös perinteisiä matkamuistoja kuten maatuska-nukkeja ja erilaisia koriste-esineitä. Taksikyydin hinta kannattaa tarkistaa etukäteen. 

Turvallisuus: Moskova on miljoonakaupunki muiden joukossa. Pidä huoli kukkarosta ja laukusta, sillä taskuvarkaita löytyy myös Moskovasta. Virallisella taksilla on turvallista ajaa. Suomen ulkoministeriö kehottaa noudattamaan Moskovassa tavanomaista varovaisuutta. Voit lukea Ulkoministeriön Moskovan matkustustiedotteen.  Ulkoministeriö suosittelee ulkomaille matkustavaa tekemään matkustusilmoituksen

Passin katoaminen: Passin kadottua tee välittömästi rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Pyydä ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkintapöytäkirjasta itsellesi kopio. Ilmoitus tai tutkintapöytäkirja on tarpeen myöhemmin haettaessa uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta, tai jos ilmenee, että kadonnutta passia käytetään väärin. Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella. Suomen kansalaisena voit hakea uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteestä.