Hyvä tietää Pietarista | Lähialuematkat

Hyvä tietää Pietarista

Valuutta ja maksaminen: Venäjällä voi maksaa vain ruplilla. Luottokortti on kaupoissa ja ravintoloissa yhtä yleinen maksuväline kuin Suomessa. Käteistä voit nostaa kortilla myös pankkiautomaateista. Suosittelemme, että vaihdat etukäteen ainakin vähän ruplia, joita saat esim. Forexin rahanvaihtopisteessä Helsingin päärautatieasemalla tai Allegro-junassa kiertävän, suomalaisen rahanvaihtoyhtiön rahanvaihtajalta. Jos vaihdat käteiseksi vain esim. muutaman kymmenen euroa, ei ole väliä missä vaihdat, sillä mahdollinen kurssiero ei tunnu pienessä summassa.

Ostokset ja hintataso: Jos varaudut Pietarissa Suomen hintatasoon, selviät hyvin. Kahviloissa ja esim. lounasravintoloissa hintataso on edullisempi kuin Suomessa. Paikalliset karamellit, suklaa ja keksit ovat myös hyviä tuliaisia. Ostoskeskuksissa voi tehdä persoonallisia vaatelöytöjä ja keskustan liikkeistä tai hotellista pääset hankkimaan perinteisiä matkamuistoja kuten maatuska-nukkeja ja erilaisia koriste-esineitä. Taksilla ajaminen on suomalaisittain edullista, mutta hinta kannattaa kysyä etukäteen. Pietarissa käytetään yleisesti mm. seuraavia puhelinsovelluksella toimivia taksiyrityksiä: Uber, Gett, Yandex. Hotellin vastaanottoa voi pyytää tilaamaan taksin. 

Alkoholi- ja tupakkatuotteiden ja elintarvikkeiden tuonti: Paikalliset alkoholijuomat (olut, vodka, samppanja) ovat edullisia ravintoloissa ja kaupoissa ostettuna. Hyviä tuliaisia ovat venäläinen samppanja, marjaliköörit, vodka tai armenialainen konjakki. Muistathan, että alkoholijuomien tuontimäärissä Suomeen on rajoituksia. Tutustu alkoholituotteita koskeviin Suomen tullin ohjeisiin. Suomen tuotavien tupakkatuotteiden määrässä on myös rajoitteita.  EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda Suomeen maitoa tai lihaa sisältäviä elintarvikkeita

Turvallisuus:  Pidä Venäjällä huoli kukkarosta ja laukusta, sillä taskuvarkaiden ammattikunta on edustettuna myös Venäjällä. Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustajia noudattamaan Venäjällä tavanomaista varovaisuutta. Kannattaa tutustua Ulkoministeriön Venäjän matkustustiedotteen. Ulkoministeriö suosittelee ulkomaille matkustavaa tekemään matkustusilmoituksen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteita matkustamiseen liittyvistä mahdollisista terveysriskeistä voit katsoa tästä

Passin katoaminen: Passin kadottua tee välittömästi rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Pyydä ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkintapöytäkirjasta itsellesi kopio. Ilmoitus tai tutkintapöytäkirja on tarpeen myöhemmin haettaessa uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta, tai jos ilmenee, että kadonnutta passia käytetään väärin. Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella. Suomen kansalaisena voit hakea uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteestä.