Hyvä tietää Venäjästä | Lähialuematkat

Hyvä tietää Venäjästä

Valuutta ja maksaminen: Venäjällä voi maksaa vain ruplilla. Luottokortti on Venäjällä kaupoissa ja ravintoloissa nykyisin yleinen maksuväline, ja voit nostaa kortilla rahaa myös pankkiautomaateista. Suosittelemme, että vaihdat etukäteen ainakin vähän ruplia tai otat mukaan käteistä rahaa vaihtoa varten.  Ruplia voi vaihtaa Suomessa esim. Forexin rahanvaihtopisteessä Helsingin päärautatieasemalla tai Tolstoi-junassa, jossa valuuttaa voi vaihtaa suomalaisen rahanvaihtoyhtiön kiertävältä rahanvaihtajalta. Huomaathan, että Tolstoi-junassa kelpaa vain käteinen (rupla, euro, US-dollari). Tolstoin ravintolavaunussa voi olla mahdollisuus maksaa luottokortilla. 

Ostokset ja hintataso: Moskovassa ja Pietarissa yleinen hintataso on korkeampi kuin Venäjän muissa kaupungeissa. Suurkaupungeissa kannattaa esimerkiksi ravintoloissa varautua Suomen hintatasoon, mutta muualla Venäjää on hintataso on alhaisempi kuin Suomessa. Paikalliset alkoholijuomat (olut, vodka, samppanja) ovat edullisia, joten suosittelemmekin tuliaiseksi venäläistä samppanjaa, marjaliköörejä, vodkaa tai armenialaista konjakkia. Paikalliset karamellit, suklaa ja keksit ovat hyviä tuliaisia. Ostoskeskuksissa voi tehdä persoonallisia vaatelöytöjä ja keskustan liikkeistä tai hotellista pääset hankkimaan myös perinteisiä matkamuistoja kuten maatuska-nukkeja ja erilaisia koriste-esineitä. Taksikyydin hinta kannattaa tarkistaa tai sopia etukäteen. 

Turvallisuus:  Pidä Venäjällä huoli kukkarosta ja laukusta, sillä taskuvarkaiden ammattikunta on edustettuna myös Venäjällä. Suomen ulkoministeriö kehottaa matkustajia noudattamaan Venäjällä tavanomaista varovaisuutta. Kannattaa tutustua Ulkoministeriön Venäjän matkustustiedotteen. Ulkoministeriö suosittelee ulkomaille matkustavaa tekemään matkustusilmoituksen

Passin katoaminen: Passin kadottua tee välittömästi rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Pyydä ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkintapöytäkirjasta itsellesi kopio. Ilmoitus tai tutkintapöytäkirja on tarpeen myöhemmin haettaessa uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta, tai jos ilmenee, että kadonnutta passia käytetään väärin. Suomen viranomaiset eivät tee virallisia passien katoamisilmoituksia puhelimitse saatujen ilmoitusten perusteella. Suomen kansalaisena voit hakea uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteestä.