Kulinaarinen matka Georgiaan | Lähialuematkat

Kulinaarinen Georgia

 • Tbilisi on Georgian kiehtova pääkaupunki I Lähialuematkat
  Georgialainen ruoka. Hatsapuria, hinkaleita ja phalia.
  Georgialainen pariskunta perinneasuissa.
  Hevosia Kaukasusvuoristossa.
  Viini kypsyy maanalaisissa kvevreissä

Tämä matka on sinulle, joka olet kiinnostunut etnisistä ruoka- ja viinikulttuureista. Georgialaiseen ruokaperinteeseen perehtyneen matkanjohtajamme seurassa tutustut viinin kotimaahan ja pääset myös itse kokeilemaan paikallisten ruokien valmistamista. Matkalla tutustut pittoreskiin Tbilisiin ja jylhään Kaukasusvuoristoon, jossa Prometeus legendan mukaan lahjoitti ihmisille tulen. Luvassa ihanaa ruokaa, vierailu ruokatorilla ja viinitastingeja paikallisilla viinitiloilla. Tutustu mielenkiintoiseen matkaohjelmaan, kutsu ystävä mukaan ja varmista pian paikkasi syksyn mielenkiintoisimmalle matkalle Etelä-Kaukasiaan. Matka tehdään yhteistyössä Espoon työväenopiston Omnian kanssa. Georgia on Lonely Planet 'n mukaan kiinnostavimpia matkakohteita. 

Kulinaarinen Georgia

Matkapaketin hintaan 989 € sisältyy

 • Air Balticin lennot turistiluokassa Helsinki - Tbilisi Riian kautta
 • 5 yön majoitus 2-hh Hotel Gallery Inn**** Tbilisin keskustassa
 • Opastettu kävelykierros ja kondolihissikyyti Tbilisissä
 • Retki Kvarelin viinialueelle: tilavierailu, tasting, ruokailu, Gremin linnoitus ja Gomborin sola
 • Retki Kaukasusvuoristoon: Ananurin linnoitus, kokkaamista paikallisen perheen kanssa ja lounas, Kazbegin vuori, Stepantsmindan kylä
 • Retki Mtskhetan kaupunkiin: Jvarin luostari, Svetiskhovelin katedraali
 • Suomea puhuvan matkanjohtajan palvelut koko matkan ajan
 • Englannin- tai venäjänkielisen paikallisoppaan palvelut paikan päällä (matkanjohtaja tulkkaa tarvittaessa)
 • Pullollinen vettä jokaisena perilläolopäivänä

Lisämaksulliset palvelut

 • Lisä majoituksesta 1-hh 165 €
 • Juomaraha paikalliselle oppaalle n. 3 €/pvä, kuskille n. 2 €/pvä (matkanjohtaja kerää paikan päällä)

Suomen kansalainen ei tarvitse Georgiaan viisumia. Varaa matka kätevästi verkkokaupassamme tai asiakaspalvelussamme matkat@lahialuematkat.fi ja 09 6689 5730

Matkaohjelma

 

Päivä 1

Tapaaminen matkanjohtaja Vlada Niemen kanssa Helsinki - Vantaan lentokentällä.

Päivä 2

Saavumme 04.30 Tbilisin lentokentälle, josta kuljetus hotelliin (n. 15 km) ja majoittuminen. Myöhäisen aamiaisen jälkeen  lähdemme paikallisen oppaan johdolla kävellen tutustumaan Tbilisin vanhan kaupungin nähtävyyksiin. Vanhan Tbilisin pittoreski kaupunginosa levittäytyy Narikalan linnoituksen juurelle. Vanhassa kaupungissa on maalauksellisen kauniita kapeita katuja, upeita rakennusten julkisivuja, vanhoja kirkkoja ja rikkikylpyläkortteli, josta kaupunki on saanut nimensä. Paras näkymä kaupunkiin avautuu vanhalta kaupungin muurilta, jonne nousemme gondolihissillä. Varaathan mukaan tukevat kävelykengät ja huomioit että Tbilisin jyrkät kadut vaativat kohtuullisen hyvän kävelykunnon. 

Iltapäivä ja ilta on vapaa-aikaa. Vlada-matkanjohtajan asiantuntevassa seurassa on mukava tutustua Tbilisin ravintolamaailmaan. Lounas ja illallinen ovat omakustanteisia.

Päivä 3 Tbilisi - viinialue - Tbilisi (300 km)

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan viinialueelle. Viininvalmistuksella on jopa 8000 vuotta vanhat perinteet Georgiassa ja maata pidetäänkin viinin alkuperämaana. Georgialainen tapa valmistaa viiniä maanalaisissa kvevreissä, saviruukuissa, on Unescon suojelema. 

Vierailemme Navtlughissa, joka on Tbilisin vanhin maalaistori. Torivierailun jälkeen ajamme Kvarelin viinialueelle Akhalsopelin kylään. Paikallisella viinitilalla on viinitasting ja pääsemme itse valmistamaan georgialaista ruokaa. Lounaan jälkeen lähdemme ajamaan takaisin Tbilisiin kauniin Gomborin solan kautta. Matkan varrella käymme katsomassa vanhaa Gremin linnoitusta. 

Ilta on vapaa-aikaa. Vlada lähtee mielellään halukkaiden kanssa illalliselle, joka on omakustanteinen. 

Päivä 4 Tbilisi - Ananuri - Stepantsminda - Tbilisi (320 km)

Aamiaisen jälkeen lähdemme ajamaan Georgian sotilastietä pitkin kohti Suurta Kaukasusvuoristoa. Matkan varrella vierailemme Ananurin linnoituksella Jinvalin tekoaltaalla. Serpentiinimäisesti kaartuvan tien varrella on kauniit maisemat ja matkan varrella pysähdymme ottamaan valokuvia. Saavumme Stepantsmindan kylään, jossa kokkaamme paikallisessa perheessä ja nautimme lounaan. Lounaan jälkeen hyppäämme nelivetoisten maastureiden kyytiin ja ajamme Gergetin Pyhän kolminaisuuden kirkolle Kazbegin vuorelle. Jopa 5047 metrin korkeuteen kohoava Kazbegin vuori on kuuluisa legendastaan, jonka mukaan Jumala kahlitsi Prometeuksen vuoreen rangaistukseksi siitä, että tämä oli antanut ihmisille tulen. 

Illaksi palaamme takaisin Tbilisiin, jossa ilta vapaa-aikaa. 

Päivä 5 Tbilisi - Mtskheta - Tbilisi (70 km)

Aamiaisen jälkeen ajamme Unescon maailmanperintölistalle kuuluvaan Mtskhetan kaupunkiin, joka on Georgian entinen pääkaupunki ja nykyisin maan hengellinen keskus. Georgia tunnusti kristinuskon jo 300-luvulla. Vierailemme Mtskhetan lähellä 500-luvulta peräisin olevassa Jvarin luostarissa. Vuorenrinteellä sijaitsevasta luostarista on upea näkymä alas jokilaaksoon, jossa kohtaavat Aragvi- ja Mtkvari-joet. Näemme myös Mtskhetan kaupungissa olevan, 1000-luvulla rakennetun Svetiskhovelin katedraalin, joka on Georgian ortodoksisen uskonnon keskus. Vierailemme katedraalissa ennen lähtöä takaisin Tbilisiin. 

Loppu iltapäivä on vapaa-aikaa. Illaksi matkanjohtaja Vlada varaa pöydän paikallisesta ravintolasta, jossa vietetään omakustanteinen läksiäisillallinen. Georgialaiseen tapaan ruoka- ja viinitarjoilusta tuodaan yksi lasku koko pöytäseurueelle. Matkanjohtaja jakaa summan osallistujien kesken ja jokainen maksaa oman osuutensa käteisellä rahalla. Illalla kannattaa mennä hyvissä ajoin nukkumaan, sillä aamulla on varhainen lento. 

Päivä 6

Varhainen herätys, kirjautuminen ulos hotellista ja kuljetus lentokentälle. Saamme hotellista mukaan aamiaispaketin, joka nautitaan matkalla lentokentälle. 

 

Matkaehdot 

Matkaan sovelletaan Yleisiä matkapakettiehtoja ja Lähialuematkojen erityisehtoja tälle matkalle. Tutustu Yleisiin matkapakettiehtoihin

Erityismaksuehdot

Jos asiakas varaa matkan yli 45 vrk ennen lähtöä, pitää varaamisen yhteydessä maksaa varausmaksu 150 €/hlö. Loppusuoritus on maksettava viimeistään 45 vrk ennen matkalle lähtöä. Jos matka varataan 45 vrk tai lähempänä lähtöä, pitää matka maksaa kokonaisuudessaan varauksen teon yhteydessä. 

Asiakkaan maksaessa matkan American Express-,  Diners Club-, Visa (Nets)- tai MasterCard (Nets) -kortilla peritään 2% maksutapalisä kokonaissummasta. 

Erityisperuutusehdot

Matkustajalla on oikeus peruuttaa matka milloin tahansa ennen matkan alkamista. Tällöin Lähialuematkat perii peruutusmaksua seuraavasti:

a) 150 €/hlö varausmaksu kun matka peruutetaan viimeistään 45 vrk ennen lähtöä 

d) 75 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 45 vrk mutta viimeistään 10 vrk ennen matkan alkamista

e) 95 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 10 vrk ennen matkan alkamista

Peruutuksesta on ilmoitettava Lähialuematkat Oy Russian Tours Ltd:lle viivytyksettä. Matkan peruutusajankohdaksi katsotaan se ajankohta, jolloin Lähialuematkat Russian Tours saa tiedon peruutuksesta. Huomaathan, että jos peruutat matkan oman tai matkaseuralaisesi tai lähisukulaisesi sairastumisen vuoksi, ei Lähialuematkat palauta matkan hintaa vaikka olisit hankkinut lääkärintodistuksen sairastumisesta. Myös sairastapauksissa sovelletaan em. peruutusehtoja. Suosittelemme tämän vuoksi asiakkaitamme ottamaan matkavakuutuksen, johon sisältyy matkan peruutusturva. 

Mikäli matkalle ilmoittautuneita ei ole riittävästi, on Lähialuematkoilla oikeus peruuttaa matka viimeistään 40 vrk ennen lähtöä. Lähialuematkat Oy Russian Tours Ltd. pidättää oikeuden pieniin muutoksiin matkaohjelmassa. 

Hyvä tietää

Matkalle tarvitset tukevat kävelykengät ja riittävän peruskunnon jotta jaksat kävellä vuorenrinteellä sijaitsevassa Tbilisissä ja vuoristoretkellämme.

Valuutta. Georgian valuutta on lari. (1 € = n. 2,6 laria) Laria ei vaihdeta Suomessa. Valuutanvaihtopisteitä ja pankkiautomaatteja on Tbilisissä paljon. Matkailijoiden suosimissa ravintoloissa ja liikkeissä käy luottokortti.

Pukeutuminen. Ortodoksisissa kirkoissa vieraillessa naisten pitää peittää hiuksensa ja käyttää hametta. Mukaan voi varata ison huivin, jonka voi kietaista vyötärölle kirkkovierailuja varten. Etenkin vuoristossa ilma on lokakuussa viileä, joten lämmintä vaatetta kannattaa varata mukaan. 

 

Vlada Niemi matkanjohtaja

Georgialainen ruoka on matkanjohtajamme Vladan sydämen asia. Vlada on kulinaariturismiin erikoistunut ammattiopas ja matkanjohtaja, Helsingin Turistioppaat ry:n jäsen. Vlada on kirjoittanut ystävänsä Tarjan kanssa kaksi georgialaista keittokirjaa. Päivätyönsä ohessa Vlada pitää georgialaisen ruoan kursseja Espoon työväenopistossa Omniassa. Hän on tuttu myös Helsingin ravintolapäivän pop-up-ravintoloitsijana. Lähialuematkojen Georgian-matkoilla Vlada on asiantunteva, paikalliset olot ja ihmiset erittäin hyvin tunteva matkanjohtajamme. Vladan seurassa viihdyt varmasti!

Georgialaiset viinit

Georgialaista valkoviiniä.
Georgiaa pidetään viininvalmistuksen alkuperämaana. Vanhimmat arkeologiset viinituotantoon liittyvät löydöt ovat 8000 vuoden ikäisiä. Perinteisen georgialaisen viininvalmistustekniikan, kvevri-menetelmän, juuret ulottuvat ainakin 6000 vuoden taakse. Mainintoja georgialaisista viineistä löytyy Homeroksen teoksista ja viini on vahvasti esillä maan omissa vanhoissa runoissa ja lauluissa sekä muussa kulttuurissa. Georgiasta on löydetty 500 eri rypälelajiketta, mutta vain parilla kymmenellä on kaupallista merkitystä. Merkittävin georgialainen tumma rypälelajike on Saperavi, joka on joko ainoa lajike tai merkittävin lajike kaikissa maan huippupunaviineissä. Muita tummia lajikkeita ovat esimerkiksi Aleksandrouli ja Mujuretuli. Niistä valmistetaan Khvanchkaraa, joka oli tiettävästi yksi maailman tunnetuimman georgialaisen, Josef Stalinin, lempiviineistä. Vaaleista lajikkeista merkittävimpiä ovat Rkatsiteli, Mtsvane ja Tsolikouri. Georgiassa on viisi viinialuetta. Näistä merkittävin on itäisessä Georgiassa sijaitseva Kakheti, jossa tuotetaan 70 % maan viineistä. Viinimatkamme aikana vierailemme lukuisilla eri viinitiloilla, joista monet ovat perheomisteisia ja osa tuottaa viiniä vain muutamia tuhansia pulloja vuodessa. Osa tuottaa viiniä vain kvevri-menetelmällä, osa myös modernilla tavalla. Kartlin alueella sijaitsevaa Mukhrania lukuun ottamatta vierailtavat tilat sijaitsevat Kakhetin viinialueella.

Gallery Inn**** Tbilisi

Hotel Gallery Inn Tbilisi_Lähialuematkat
Tbilisin vanhassa kaupungissa Avlabarissa sijaitseva nelikerroksinen Gallery Inn on elegantti, klassisen tyylikäs boutique hotelli. Ilmastoidut huoneet ovat avaria ja valoisia. Huoneissa on tv. Kylpyhuoneen varustukseen kuuluu hiustenkuivain, kylpytuotteita ja kylpytakki ja -tohvelit. Hotellissa on ilmainen wifi, aamiaisravintola sekä terassiravintola, josta on upeat maisemat kaupungille. Aamiainen tarjoillaan seisovasta pöydästä. Hotellista on Avlabarin metroasemalle 400 m, Sameban katedraaliin 200 m, Presidentin linnaan 300 m ja hedelmä- ja vihannestorille 300 m. Hotelli on saanut asiakkailta positiivista palautetta mm. ystävällisestä palvelusta, aamiaisesta ja siisteydestä. Osoite: Giorgi Tsereteli Street 20, Tbilisi