Päivitys viisumipalvelun 12.3. tiedotteeseen | Lähialuematkat

Päivitys viisumipalvelun 12.3. tiedotteeseen

Koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Kaikkien maiden matkustustiedote 14.3.2020 alkaen on toistaiseksi vältä kaikkea matkustamista -tasolla.

Pandemian vaikutus viisumikuluihin

Kunkin maan viranomaiset noudattavat oman maansa lainsäädäntöä. Matkailijan on aina noudatettava kohdemaan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi vaikuttaa toisen valtion viranomaisen päätöksiin. Esimerkiksi Venäjä ei ole toistaiseksi rajoittanut Suomesta matkustusta maahan, joten Venäjän viranomainen toimii tällä hetkellä maansa säännön mukaisesti eikä muuta esimerkiksi nyt voimassa olevia määräyksiä viisumikuluihin tai voimassaoloaikoihin liittyen.

Olemme käyneet keskusteluja Venäjän lähetystön kanssa ulkoministeriön 14.3. päivittämän tiedotteen jälkeen, josko konsulaatti tulisi vastaan esim. pienentämällä viisumin siirtokuluja. Valitettavasti Venäjän viranomainen pysyy tiukasti linjassaan tässä asiassa.

Joten, Kilpailu- ja kuluttajaviraston 12.3. sivuillaan vahvistama tieto siitä, että pandemian aikana matkustajalla ei ole oikeutta saada korvausta niistä matkaan liittyvistä menoista, jotka ovat peruutuksen vuoksi käyneet hyödyttömiksi, on edelleen voimassa. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi viisumikustannukset.

Pahoittelemme syvästi vallitsevaa tilannetta ja toivomme meiltä kaikilta jaksamista ja ymmärrystä asiaan.