E-viisumilla Pietariin ja Leningradin alueelle lokakuusta alkaen | Lähialuematkat

E-viisumilla Pietariin ja Leningradin alueelle lokakuusta alkaen

Venäjän ulkoministeriö julkaisi vkolla 29 tiedotteen, jonka mukaan Pietariin ja Leningradin alueelle (mukaan lukien esimerkiksi Viipuri) otetaan käyttöön sähköinen kertaviisumi (e-viisumi). E-viisumi tulee olemaan kertaviisumi, jota voi hakea liikematkaa, turistimatkaa ja humanitaarista (kulttuuri, urheilu, tiede, taide ja tutkimus) matkaa varten. Sähköisen hakemuksen voi tehdä 20 - 4 päivää ennen matkaa ja e-viisumi astuu voimaan heti sen myöntöhetkestä. E-viisumi on voimassa 30 päivää, jonka aikana matkustaja saa oleskella Pietarin ja Leningradin alueella korkeintaan 8 päivää. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk e-viisumin hakupäivästä. 

Venäjän viranomainen ei ole vahvistanut, minkä maiden kansalaisia uusi säännös tulee koskemaan. On oletettavaa, että se koskee ainakin koko Schengen-aluetta (ml. Suomi). Vielä ei ole myöskään ilmoitettu rajanylityspaikkoja, joista e-viisumilla voi matkustaa. On huomioitava, että e-viisumilla ei voi matkustaa esimerkiksi Moskovaan. 

E-viisumia haetaan suoraan venäläisen viranomaisen järjestelmästä sähköisellä lomakkeella, johon liitetään mm. sähköinen passikuva. E-viisumi on tiedotteen mukaan ilmainen. Väärin tai puutteellisesti täytetyn lomakkeen vuoksi viisumi voidaan evätä, jolloin on mahdollista hakea perinteistä viisumia Venäjän konsulaatin kautta. Uutta viisumia voi anoa vasta, kun e-viisumin voimassaoloaika on päättynyt. 

Mikäli e-viisumi koskee Suomea ja Schengen-alueen kansalaisia, Lähialuematkat tarjoaa palvelun, jossa asiantuntijamme tekevät sähköisen hakemuksen matkustajan puolesta. Palvelu tulee olemaan maksullinen. 

Lähialuematkoissa seurataan asian edistymistä ja tiedotetaan tarkemmin heti kun mahdollista. Toistaiseksi kertaviisumit, joita anotaan Pietariin tai Leningradin alueelle Lähialuematkojen kautta lokakuulle, ja sen jälkeiselle ajalle, hoidetaan nykyisen käytännön mukaisesti.