Venäjän viisumit - usein kysytyt kysymykset | Lähialuematkat

Venäjän viisumit - usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet saamiamme viisumeihin liittyviä kysymyksiä. Toivottavasti niistä on hyötyä myös sinulle. Mikäli et löydä vastausta tai haluat tietää lisää, ole ystävällisesti yhteydessä viisumiasiantuntijaamme, viisumit@lahialuematkat.fi tai 09 6689 5735.

Mitä tarvitsen Venäjälle matkustamiseen?

Kun matkustat Venäjälle tarvitset passin ja viisumin, joka liitetään passisi sisäsivulle. Ennen rajan ylittämistä saat täytettäväksi maahantulokortin, josta rajanviranomaiselle jää toinen osa. Säilytä oma kappaleesi matkan ajan passin välissä.

Venäjän ryhmäviisumi poikkeaa normaalista viisumista, sillä sitä ei liitetä passiin. Se on erillinen dokumentti, josta huolehtii ryhmänjohtaja matkasi ajan. Ryhmäviisumia haettaessa riittää, että toimitat passikopion muiden asiakirjojen kanssa.

Viisumityyppi riippuu matkasi tarkoituksesta Venäjälle. Vapaa-ajan matkaasi varten tarvitset turistiviisumin, joka myönnetään yhtä matkaa varten. Mikäli tarvitset kaksi- tai monikertaviisumin vapaa-ajan matkalle, suosittelemme tilaamaan ”kulttuurisuhteet” viisumin.  

Voinko matkustaa Venäjälle ilman viisumia?

Maitse ja lentäen matkustaessa tarvitset aina viisumin. Mikäli haluat vierailla Venäjällä ilman viisumia, se onnistuu risteillen Pietariin tai Saimaan kanavalla. Meriteitse matkustusaika on rajattu 72 tuntiin. Kustannuksia saattaa lisätä satama- ja polttoainemaksut sekä pakollinen shuttle bus -maksu. Huomaathan, että passin tulee kuitenkin olla voimassa 6 kk matkasi jälkeen myös ilman viisumia matkustettaessa.

Kuinka kauan ennen matkaa viisumi pitää tilata?

Matkan suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Suosittelemme, että varaat turistiviisumin hankkimiseen ainakin 2 viikkoa, jotta vältytään yllätyksiltä. Konsulaatin ja viisumipalvelukeskuksen kiinniolot saattavat hidastaa viisumin valmistumista. Venäjän viisumsivulta tai SoloVisa-palvelusta kannattaa tarkistaa valmistumisaikataulu matkan tarkoituksen ja käyntien määrän mukaan. Esimerkiksi, jos tilaat vuoden monikertaviisumin liikematkaasi varten, saat sen nopeimmillaan 9 – 13 työpäivässä. Turistiviisumin normaali toimitusaika on 7 – 9 työpäivää. Venäjän viisumitilauksen voit tehdä aikaisintaan 3 kk ennen matkaa. https://solovisa.fi/orders/prepare/ru

Miten nopeasti viisumin voi saada, jos tulee kiire?

Palvelumme hoitaa sinulle viisumin tarvittaessa nopeasti. Lupaamme Venäjän pikaviisumin (kertaviisumi) saman päivän aikana, mikäli asiakirjat ovat Vuorimiehenkadun toimistossamme viimeistään klo 10 aamulla. Mikäli et voi noutaa valmista viisumia, postitamme passin viisumeineen pikana tai toimitamme sen suoraan Helsinki-Vantaan lentokentälle Airpro Travel Service säilytyspalveluun. Turistiviisumi pikakäsittelyllä myönnetään 14 päiväksi (Palvelumme järjestämällä kutsulla).

Mitä asiakirjoja tarvitsen Venäjän viisumia varten?

Aloitamme viisumin käsittelyn, kun olet toimittanut meille kaikki viisumiasiakirjat. Voit lähettää suoraan SoloVisasta tai sähköpostitse viisumit@lahialuematkat.fi matkavakuutustodistuksen, valokuvan ja kutsukirjeen, mutta passi ja allekirjoitettu viisumianomus sinun tulee joka tapauksessa toimittaa meille fyysisesti.

Nämä asiakirjaohjeet koskevat Suomen ja muiden Schengen-maiden kansalaisia. Mikäli kansalaisuutesi on jokin muu, otathan ystävällisesti yhteyttä viisumiasiantuntijaamme. 

Passi

Oltava voimassa vähintään 6 kk viisumin päätyttyä ja siinä pitää olla vähintään 1 tyhjä aukeama viisumia ja leimoja varten. Varmista, että passi on ehjä, sillä konsulaatti voi hylätä viisumihakemuksen, jos passin sivu on osittainkin irti.

Valokuva

Värillinen tai hyvälaatuinen mustavalkoinen passikuva 3,5 x 4,5 cm, joka saa olla korkeintaan 6 kk vanha. Ei siis kannata hakea viisumia samalla valokuvalla, joka on yli 6 kk vanhassa passissasi. Jos lähetät valokuvan meille sähköisesti, veloitamme tulostuspalvelumaksun 15 eur.

Viisumianomus

Täytä, tulosta ja allekirjoita. Tästä viisumianomukseen. Lomakkeen täyttöohjeet ovat sivulla 2.

Matkavakuutustodistus

Pyydä vakuutusyhtiöltäsi matkavakuutustodistus Venäjän viisumia varten. Vakuutusyhtiön leimalla tai logolla varustettu A4-kokoinen todistus voi olla suomeksi, englanniksi tai venäjäksi (A4). Vakuutuksen pitää kattaa kulut äkillisen sairauden varalta, vainajan kotiinkuljetuskustannukset ja vakuutuksen tulee olla voimassa vähintään viisumin ajan. Todistuksessa pitää olla matkustajan nimi kuten passissa, syntymäaika, vakuutusnumero, vakuutuksen voimassaoloaika ja voimassaoloalue, vakuutuksen sisältö ja todistuksen kirjoittajan nimi. Allekirjoitusta ei tarvita. Mikäli haluat matkavakuutuksen kauttamme, olethan yhteydessä toimistoomme.

Huomaathan, että matkavakuutuskortti ei käy matkavakuutustodistuksesta.

Tarvitaanko aina kutsu ja mistä sen saa?

Venäjän viranomainen vaatii aina kutsun viisumin myöntämiseksi. Kutsu siis tarvitaan riippumatta matkan tarkoituksesta. Venäjän viisumin voit hankkia omalla kutsulla, jonka pyydät kutsuvalta taholta, esimerkiksi venäläiseltä yhteistyökumppanilta työmatkaasi varten. SoloVisa-palvelu hoitaa mielellään kutsun puolestasi. Valitse SoloVisaan tilausta tehdessäsi oma kutsu tai palvelumme järjestämä kutsu.

Lähialuematkojen matkan yhteydessä hankitun viisumin hintaan sisältyy aina palvelumme järjestämä kutsu.

Pitääkö passi lähettää vai riittääkö kopio?

Viisumi liitetään tarrana passiin, joten passi tarvitaan. Poikkeuksena on ryhmäviisumi, jolloin kopio passin nimisivusta riittää. Ryhmäviisumi on erillinen asiakirja, johon on lueteltu kaikkien ryhmän jäsenten viisumitiedot. Ryhmässä pitää olla vähintään 5 henkilöä ja ryhmäviisumi on voimassa ainoastaan 4 yötä ja 5 päivää. Ryhmäviisumin voi saada vain Suomen kansalaiset ja sillä voi matkustaa vain rajatuille alueille Venäjällä. https://solovisa.fi/orders/prepare/ru/tourist/47

Matkavakuutustodistuksessa on vain yksi etunimi, vaikka passissa on kaksi. Riittääkö tämä, vai pitääkö minun pyytää uusi vakuutustodistus?

Jos viralliset etunimet on kirjoitettu passissa väliviivalla (esim. Anna-Maria), silloin myös matkavakuutustodistuksessa täytyy olla nimi samalla tavalla. Mikäli etunimet ovat passissa Anna Maria, riittää että vain toinen nimi näkyy vakuutustodistuksessa.

Voinko hankkia vuosiviisumin vapaa-ajan matkoja varten?

Venäjän lainsäädäntö ei tunne termiä ”vuoden monikertaviisumi turistimatkalle”. Tällä hetkellä Venäjä myöntää monikertaiset turistiviisumit kuuden kuukauden ajaksi.

Haluaisin lähteä Venäjälle ulkomaalaisen ystäväni kanssa. Saako hän viisumin kauttanne?

Autamme mielellämme viisumin hankinnassa myös ulkomaan kansalaisia. SoloVisa-palveluun tehdyt viisumitilaukset Venäjän viisumia varten koskevat Schengen-alueen kansalaisia. Mikäli ystäväsi on muun kuin Schengen-maan kansalainen, ole yhteydessä toimistoomme. Selvitämme Venäjän viisumimääräykset ystäväsi kansallisuutta koskien ennen viisumin tilaamista.

Olen käynyt lapsena Neuvostoliitossa. Merkitsenkö nämä käynnit hakemukseen?

Ei tarvitse. Merkitse käynnit Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, eli aiemmat Venäjällä käyntien määrät.

Minkä ikäinen tarvitsee viisumin Venäjälle?

Viisumi tarvitaan aina kun matkustetaan maitse tai lentäen Venäjälle. Iällä ei ole merkitystä. Meriteitse voi risteillä Venäjälle ilman viisumia. Matkustusaika on tuolloin rajattu 72 tuntiin.

Matkustan alle 14 vuotiaan lapsen kanssa Venäjälle, meillä on eri sukunimet. Miten toimin turistiviisumin suhteen?

Alle 14 vuotiaan lapsen viisumi haetaan aina yhdessä vanhempien viisumin kanssa. Jos lapsi matkustaa muun kuin vanhempansa kanssa, mukaan liitetään jommankumman vanhemman passin nimisivusta kopio ja vapaamuotoinen lupakirje matkustaa Venäjälle. Jos lapsella on eri sukunimi kuin matkustusluvan myöntävällä tai mukana matkustavalla vanhemmalla, tarvitaan virkatodistus sukulaisuussuhteesta. Muistathan hankkia lapselle oman matkavakuutustodistuksen (eri sukunimi).

Lähden työkomennukselle Venäjälle. Miten pitkäksi ajaksi työntekoviisumin voi saada?

Monikertaviisumilla, jota haetaan työntekoa varten, voit työskennellä yhtäjaksoisesti 365 päivää Venäjällä. Korkeasti koulutetut työntekijät voivat saada työntekoviisumin jopa kolmeksi vuodeksi. Mukana muuttavan puolison ja lasten tulee myös hakea työntekoviisumia. Venäjän viranomainen vaatii HIV-todistuksen kaikilta työntekoviisumin hakijoilta.

Mitä tarkoittaa rekisteröiminen Venäjällä?

Saat valmiin viisumin mukana rekisteröintiohjeet Venäjällä. Mikäli oleskelet maassa yli seitsemän arkivuorokautta, olinpaikastasi tehdään merkintä viranomaisen järjestelmään. Jos majoitut hotellissa, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Hotelli hoitaa rekisteröimisen puolestasi.

Mikäli majoitut yksityisasunnossa, sinun on tehtävä rekisteröinti. Suosittelemme, että hoidat sen jo toisena arkipäivänä maahan saapumisesta. Rekisteröinti tehdään paikallisessa postissa (5 eur) tai ilmaiseksi monitoimikeskuksessa. Ota mukaasi asunnon omistaja tai asuntoon rekisteröity henkilö. Hänen pitää todistaa omistussuhteensa asuntoon ja esittää passi. Itse tarvitset maahantulokortin ja passin sekä kopion passin nimisivusta ja viisumista. Muista pyytää rekisteröintimaksusta kuitti. Rekisteröinnin voi tehdä myös päämiehemme edustajalla (30 – 100 eur), jonka yhteystiedot löydät rekisteröintiohjeista. Edustajalta saat tarkemmat ohjeet asiakirjoista, jotka tarvitsette mukaan.

Jos jätät rekisteröinnin tekemättä, voit saada 5000 RUB sakot.